Een waterontharder welke is de beste: de Amfa 4000 of Aquacell

Een waterontharder welke is de beste: de Amfa 4000 of Aquacell?

Door gebruik te maken van een ontharder, kun je de hardheid van het water in huis verminderen. In water zitten bepaalde bestandsdelen zoals calcium en magnesium. Hard water kan in de praktijk kalkaanslag veroorzaken in bijvoorbeeld de badkamer. Door gebruik te maken van een waterontharder wordt het water zachter wat verschillende voordelen heeft. Zacht water is bijvoorbeeld beter voor apparaten zoals wasmachines en vaatwasmachines omdat kalk op deze manier wordt tegengegaan.

Er zijn verschillende manieren om dit proces uit te laten voeren. De twee waterontharders die we voor je hebben uitgelicht zijn de Amfa 4000 en de Aquacell ontharder, maar welke is nu de beste? Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. De werking van beide apparaten is anders, de kosten voor aanschaf zijn verschillend en de installatie wordt op een andere manier uitgevoerd. In dit artikel lees je over de werking van beide ontharders, wat de mogelijkheden zijn, welke verschillen er tussen de apparaten zitten en welke van de twee als beste uit de test is gekomen als ontharder voor water in huis.

Amfa 4000 waterontharder

De Amfa 4000 is een waterontharder die gebruik maakt van een magneet om het water te ontharden. In water zitten verschillende bestanddelen zoals magnesium en calcium. Samen kunnen deze bestanddelen zorgen voor kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Door deze elementen krijgt het water een bepaalde hardheid wat ook slecht kan zijn voor bijvoorbeeld de wasmachine of de vaatwasmachine. Met de Amfa 4000 wordt het water onthard door de calcium en magnesium deeltjes te filteren met een krachtige magneet.

Een waterontharder welke is de beste: de Amfa 4000 of Aquacell

Het apparaat is compact en wordt om een waterleiding gemonteerd en kan al binnen enkele minuten gebruikt worden. In tegenstelling tot andere ontharders, haalt dit apparaat de deeltjes niet uit het water, maar zorgt de Amfa 4000 ervoor dat calcium en kalk niet meer kunnen hechten aan leidingen en apparaten. Dit artikel is in verhouding tot andere apparaten ook nog eens zeer aantrekkelijk geprijsd.

Aquacell waterontharder

Een andere veelgebruikte waterontharder is van Aquacell. Deze waterontharder zuivert het water en maakt het minder hard door juist wel de calcium en magnesium deeltjes te filteren. Dit wordt gedaan op een andere manier dan bij de Amfa 4000. Met de Aquacell ontharder wordt het water gefilterd door dit langs een bed met allemaal kleine harsbolletjes te spoelen. Als deze harsbolletjes verzadigd zijn met calcium en magnesium, dan wordt er met behulp van regeneratiezout voor gezorgd dat de kalkdeeltjes van de harsbolletjes afgespoeld worden.

Waterontharder Aquacell

Een Aquacell ontharder bevat twee zogenaamde cellen die voorzien zijn van dit systeem. Hierdoor kan er altijd voor zacht water gezorgd worden, ook als één van de cellen verzadigd is geraakt. Deze ontharder is mechanisch en hoeft dus niet te worden aangesloten op een stopcontact.

Wat zijn de verschillen?

De beide waterontharders werken op een andere wijze en worden op en andere manier geplaatst. Het doel van een waterontharder is calcium en magnesium deeltjes uit het water halen. Dit gebeurt met de Amfa 4000 door gebruik te maken van een systeem met magneten die de deeltjes een andere lading geven waardoor ze geen kalk meer kunnen vormen. De Aquacell filtert deze deeltjes juist uit het water en geeft ze door middel van regeneratiezout een andere lading. Hier is het verschil dus dat de deeltjes met de Amfa ontharder niet uit het water gefilterd worden en met de andere wel.

Ook is er voor de Amfa 4000 geen zuiveringszout nodig. Een ander verschil is dat de afmetingen van de Aquacell een stuk groter zijn. Ook zijn de kosten voor dit apparaat aanzienlijk hoger dan die van de Amfa 4000. De effectiviteit is dan ook nog eens verschillend. Uit testen is gebleken dat er de Aquacell een stuk effectiever is in het ontharden van water.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goede waterontharder dan kun je kiezen uit de twee beste mogelijkheden in de vorm van een Amfa 4000 of een Aquacell. De verschillen tussen beide apparaten zijn groot, ondanks dat ze hetzelfde effect hebben, namelijk water ontharden. Ben je op zoek naar een eenvoudig te installeren waterontharder die ook nog eens aantrekkelijk geprijsd is en weinig ruimte in beslag neemt? Dan kun je het beste kiezen voor de Amfa 4000.

Op effectiviteit en prestatie raden we toch echt de Aquacell ontharder aan. Dit apparaat mag dan een stuk duurder zijn en meer ruimte in beslag nemen, maar door de technieken die gebruikt worden voor het filteren van water met behulp van het bed met kleine harsbolletjes in combinatie met het regeneratiezout is deze manier toch een stuk effectiever. Alle voordelen en nadelen van beide apparaten op een rij gezet concluderen wij dat de Aquacell waterontharder de beste en dat de Amfa 4000 toch zeker kan worden gezien als de volgende beste waterontharder.