Voorkom oogproblemen

Voorkom oogproblemen

Als je iemand in de ogen kijkt, dan kun je vaak al zien hoe diegene in zijn of haar vel zit. Ook als je in de spiegel kijkt kun je eigenlijk ook al in je ogen zien hoe jij er innerlijk aan toe bent. Steeds meer mensen gaan tegenwoordig met een bril over straat. Heeft dit te maken met de mode van dat moment? Nee, helemaal niet, soms zien mensen er niet zo gezond uit, en dat kun je dan zien aan de ogen. Dit komt dan doordat mensen niet zo goed voor hun ogen hebben gezorgd als dat ze zouden moeten doen. Maar hoe kun je je ogen dan gezond houden? 

Waarom zijn gezonde ogen eigenlijk zo belangrijk? 

Iedereen mag natuurlijk zelf weten hoe hij of zij met zijn of haar eigen lichaam omgaat. Maar een ding dat je absoluut niet zou mogen verwaarlozen is de gezondheid van je ogen. Voor het verzorgen van je ogen moet je meer doen dan alleen wortelsap drinken die rijk is aan Vitamine A. 

Vitamine A, welke belangrijk is voor de gezondheid van je ogen kun je uit veel meer dingen halen. Vitamine A helpt infectie voorkomen en gaat deze ook tegen als ze de kop op zouden steken. Door de inname van voldoende vitamine A wordt de druk op je oogzenuw ook minder. 

In een tijd waar er steeds meer gevraagd wordt van de oogzenuw door het gebruik van mobieltjes, tablets, computers en televisies is het extra belangrijk om goed voor de gezondheid van je ogen te zorgen. 

Hoe kun je je ogen beschermen en gezond houden? 

Je ogen zijn een onderdeel van het zenuwstelsel. Als je je ogen gezond wil houden, dan is het belangrijk dat je zo min mogelijk te maken krijgt met stress en je moet ervoor zorgen dat je genoeg rust neemt. 

Om je hierbij te helpen zou je bijvoorbeeld voedsel dat veel mineralen bevat kunnen eten. Hierbij zou je kunnen denken aan groenten, fruit of zeewier. Ook hebben je ogen er baat bij als ze voldoende zuurstof krijgen. Dit kun je doen door je bewust te zijn van je ademhaling. Zorg dat je langzaam, maar toch diep ademhaalt. 

Waar kun je oogproblemen aan herkennen? 

Het is niet alleen maar zo dat je oogproblemen zou kunnen herkennen aan slecht zicht. Hiervoor heb je natuurlijk de oplossing op een bril of lenzen te gaan dragen. De meeste oogproblemen worden veroorzaakt door een onevenwichtigheid in het lichaam of door de slechte leefgewoontes en doordat er niet goed voor de ogen gezorgd wordt. 

Meer slijmproductie bij de ogen

Oog problemen kun je ook herkennen als je meer slijmproductie hebt als normaal gesproken. Dit gaat dan om slijm dat tijdens de nachtrust in de hoeken van je ogen komt te zitten. Mocht je opmerken dat er meer slijm zit dan gebruikelijk als je in de ochtend wakker wordt, dan zou dat kunnen betekenen dat je lichaam via je ogen het teveel aan gifstoffen probeert af te drijven. 

Jeukende ogen

Je kunt ook last krijgen van ogen die jeuken. Dit komt meestal voor als je te weinig slaap hebt gehad, of door een minder goede bloedsomloop in de omgeving van je ogen. Mocht dit zo zijn dan kun je altijd comfortabel gaan zitten en naar boven kijken zonder dat je je hoofd beweegt.

Knijp je ogen een paar keer open en dicht, maar blijf wel naar het plafond kijken terwijl je deze oefening doet. Door de ogen open en dicht te doen zal de bloedsomloop in dit gebied gestimuleerd worden. 

Oogleden die opgezwollen zijn

Mocht je onverwacht last krijgen van gezwollen oogleden, dan zou dit erop kunnen wijzen dat de nieren niet meer helemaal naar behoren zullen werken. Hierbij hebben we het dan wel over een hele andere manier van opzwellen als dat je ziet nadat je hebt gehuild. De nieren zouden niet goed kunnen werken of ze zouden juist veel te ijverig aan het werk kunnen zijn. 

Mocht je er mee wakker worden, dan kan het een hele andere oorzaak hebben waar je je minder zorgen over hoeft te maken, Het kan dan namelijk zijn dat je de vorige dag de oog make-up niet helemaal goed verwijderd heeft. 

Om te voorkomen dat je last krijgt van gezwollen oogleden zou je ervoor kunnen zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, dat je nachtrust verbetert en je zou je huid zorgvuldiger moeten reinigen bij het verwijderen van de make-up voor het slapen gaan. 

Strontjes op de ogen of oogleden

Vaak wordt er gedacht dat de oorzaak van strontjes een virus zou zijn. Dit is niet helemaal waar. Wat wel waar is, dat strontjes vaak een gevolg zijn van een teveel aan gifstoffen in het lichaam. Dit komt vaak door verkeerd eten, te veel eten of een gebrek aan vitamines. 

Om strontjes te voorkomen zou je bijvoorbeeld kunnen proberen om bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Hierbij kun je denken aan te veel zout of suiker, of voedingsmiddelen die gebakken of vet zijn.

Rode en waterige ogen

Ook kun je last krijgen van rode of waterige ogen. Deze kunnen worden veroorzaakt doordat je veel te lang achter elkaar achter een beeldscherm hebt gezeten. Ook als je in aanraking bent gekomen met chemicaliën kan dit een reactie zijn. 

Als je je lenzen te lang in laat zitten kan het ook voorkomen dat je rode en waterige ogen krijgt. En een tekort aan slaap kan ook voor deze klachten zorgen. Maar rode en vochtige ogen hoeven niet altijd een specifieke oorzaak te hebben. 

Ogen spoelen met kraanwater

Als je oog om welke reden dan ook geïrriteerd is geraakt kun je altijd je ogen spoelen met kraanwater. Je ogen spoelen met kraanwater zou je bijvoorbeeld kunnen doen als je iets in je oog hebt gekregen dat je niet met vegen of knipperen weg kunt krijgen. 

Met je ogen spoelen met kraanwater kun je voorkomen dat hetgeen er in je oog is gaan zitten voor meer schade of infecties zal gaan zorgen. Een infectie kan behoorlijk veel pijn doen. Maar bij het ogen spoelen met kraanwater verminder je de kans hierop.