Programma's op de Nederlandse tv

Volop hobby-programma’s op de Nederlandse tv

Fotograferen, pottenbakken, legoën, zeilen, knikkeren, ijssculpturen maken, vogelen, tuinieren en miniatuurbouwen; Nederlanders zijn een hobbyvolkje. Tenminste, als je het tv-aanbod moet geloven. Aan bezigheden die pakweg tien jaar geleden als oubollig of kinderachtig bestempeld zouden worden, wijden producenten het ene na het andere format. En de meeste zijn nog succesvol ook!

Druk leven

Wellicht komt het door het drukke leven in Nederland dat we ‘s avonds, uitgestrekt op de bank, niet meer te veel informatie tot ons willen nemen. We hebben een goed draaiende economie, maar daar betalen we een prijs voor: we werken keihard. En naast al dat werken houden we ons met tal van andere zaken bezig. Geld besparen, dat is ook een typisch Nederlandse activiteit. We tikken ‘zonnepanelen’, ‘overstappen energie‘ of ‘elektrisch rijden’ in en maken er een hele studie van. Ironisch genoeg vreet dat ook weer energie. 

Minder prikkels

Steeds meer mensen kiezen er daarom ‘s avonds voor om al het nieuws en andere zware kost even te laten voor wat ze zijn. Dan kijken we Marble Mania, LEGO Masters, Het Perfecte Plaatje of Klein Maar Fijn; programma’s waarin de kneuterigheid de rode draad vormt. Dat hele hordes BN’ers klaarstaan om eraan mee te doen, is meegenomen voor de programmamakers. Drie ex-profvoetballers die fanatiek om een knikkerbaan heen staan te schreeuwen, het is nog grappig ook. Een cabaretier die talent heeft voor fotografie: leuk en onderhoudend. En knutselaars die met LEGO in de weer zijn of van afval allerlei kleine poppenhuis-achtige tafereeltjes in elkaar draaien, vormen een al even rustgevend beeld voor de overprikkelde zintuigen en hersenen. 

Meer hobby-televisie dankzij de vele kookprogramma’s?

Pottenbakken in Stelletje Pottenbakkers!, zeilen in Alle Hens Aan Dek, ijssculpturen maken in IJsmeesters – Een Koud Kunstje en vogels spotten in In De Ban Van De Condor; we kijken er niet van op, maar naar uit! De meeste van deze programma’s kennen prima kijkcijfers. Het is dan ook een gouden conclusie geweest dat in een land waar al sinds jaar en dag plaats is voor tientallen kookprogramma’s, er waarschijnlijk vraag is naar meer hobby-televisie. En kijk eens naar het zenderaanbod: 24 Kitchen, VIS tv, Fashion tv; het is een wonder dat er nog ruimte is voor tv kijken. En dan hebben we het niet eens over sport gehad. Of het verzamelen van de nieuwste gadgets. Hoe dan ook wordt er op dit moment ongetwijfeld nagedacht met welke volgende hobby de kijker weer vermaakt kan worden. Sigarenbandjes verzamelen? Wandelen? Of toch een ouderwetse, gezellige boekenclub, waarin BN’ers de nieuwste Herman Koch met elkaar bespreken? Het zou zomaar kunnen.