Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Het hebben van een waterontharder zorgt ervoor dat je altijd water zonder kalk in huis hebt. Hierdoor gaan bijvoorbeeld warme dranken als koffie en thee veel beter gaan smaken, ook de was zal veel schoner gewassen worden en je spaart tijd uit met het schoonmaken van je sanitair. Je komt namelijk veel minder kalkaanslag tegen. Water met een waterontharder is ook nog eens heel fijn voor je huid. Het hebben van een waterontharder kent dan ook heel veel voordelen. Welke voordelen zijn dat dan allemaal? 

Geen last meer van kalkaanslag

In kraanwater zit van nature een bepaalde hoeveelheid kalk. Deze hoeveelheid aan kalk kun je terug vinden in het sanitair. Het is niet zo dat kalkaanslag gevaarlijk is voor onze gezondheid, maar het ziet er alleen niet zo heel erg fris uit en het komt over alsof je nooit iets aan je sanitair doet als het op schoonmaken aankomt.

Je hebt minder schoonmaakwerk

Als je veel last hebt van kalkaanslag dan kun je dat prima verwijderen. Maar het is alleen wel een hele klus om kalkaanslag te kunnen verwijderen. Als je een waterontharder hebt, dan heb je geen last meer van die hardnekkige kalkaanslag en daardoor heb je ook veel minder schoonmaakwerk. 

Besparen op je apparatuur

Door het hebben van een waterontharder gaan je machines als een wasmachine of een vaatwasser langer mee. Dit komt doordat er geen kalkaanslag meer in de machines komt te zitten vanwege de waterontharder. Hierdoor kun je dus aanzienlijk langer van je witgoed genieten.

Besparen op je wasmiddel

Als je een was draait, dan heeft het wasmiddel twee functies. Het wasmiddel moet ervoor zorgen dat de kleding schoon wordt en dat de hoeveelheid kalk in het water afgebroken wordt. Door zachter water, dat door een waterontharder gebruikt kan worden, hoeft het wasmiddel zich alleen maar bezig te houden met het schoonwassen van de vuile was en heb je er minder van nodig. 

Verwennerij voor je huid

Als het water hard is, wat betekent dat er een hoge concentratie aan kalk in zit, dan zul je merken dat je huid heel snel uit zal drogen. Met een waterontharder wordt het kalk in het water afgebroken. Hierdoor is het water zachter en daardoor ook beter voor je huid. 

Helemaal als je iemand bent met een gevoelige huid of als je last hebt van eczeem zul je merken dat je er veel baat bij hebt als je een waterontharder hebt. 

Besparen op je energierekening

Doordat de apparaten in je huis verwarmingselementen gebruiken om de temperatuur van het water aan te passen blijven de kalkdeeltjes uit het water hieraan kleven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het water op temperatuur komt. 

Met een waterontharder zitten die kalkdeeltjes niet meer in het water en zul je dan ook veel minder tijd kwijt zijn aan het verwarmen van het water. Er zullen namelijk geen kalkdeeltjes meer achterblijven in de apparaten. 

Minder wasverzachter gebruiken

Als je met water gaat wassen waarvan het water onthard is, dan zul je ook merken dat de was zonder wasverzachter al veel zachter uit de wasmachine zal komen. In sommige gevallen kan het soms zo zacht zijn dat je veel minder of soms helemaal geen wasverzachter meer nodig zal hebben voor het doen van de was. 

De milieuvriendelijkheid

Met zacht water kun je veel minder wasmiddel en wasverzachter gaan gebruiken. Dat wil dan ook zeggen dat je eraan bij gaat dragen dat er veel minder chemicaliën in het riool terecht zullen komen. Dit is dan meteen ok=ok super goed nieuws voor het milieu. 

Het is dan namelijk zo dat er veel minder vervuild water door het riool heen stroomt en er dus minder water gezuiverd hoeft te worden. Zo ga je dan ook nog eens heel bewust om met de drinkwatervoorraad die er is. 

De finishing touch

Je huis is pas echt helemaal af als je ook een waterontharder hebt geplaatst. Daarmee zorg je ervoor dat je huis nog een beetje meer duurzaam geworden is. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het plaatsen van een waterontharder. 

Waar wordt een waterontharder geplaatst? 

Het plaatsen van een waterontharder neemt een uur tot drie uur in beslag. Als je dit door een specialist laat doen, dan weet je zeker dat de waterontharder op de juiste manier geplaatst zal worden. Ook heeft een specialist er de juiste gereedschappen voor om ook de hardheid van het water te meten voor en na de plaatsing van de waterontharder. 

De waterontharder zal altijd na de watermeter geplaatst worden. De waterontharder kan geplaatst worden in de kruipruimte, de meterkast of in de garage. Dit kan in ieder huis weer anders zijn. Je moet er wel voor zorgen dat je makkelijk bij de waterontharder kan komen om het zout ervoor bij te vullen. 

Waterontharder plaatsen in de meterkast

Veel mensen zouden de waterontharder graag in de meterkast geplaatst willen hebben. Maar doordat de meterkast vaak niet al te groot is, kan het voorkomen dat de waterontharder niet in de meterkast past. Kijk daarom ook altijd goed naar de afmetingen als je een waterontharder wil gaan plaatsen. 

Een waterontharder in de garage

Er zijn ook aardig wat mensen die ervoor kiezen om de waterontharder in de garage te plaatsen. IN de garage zullen maar weinig mensen de waterontharder zien. Het plaatsen in de garage zou wel een reden kunnen zijn dat er wat leidingwerk aangepast moet worden. De specialist kan je hier alles over vertellen. 

Als het water op een heel ander punt het huis binnenkomt en dan vanaf het punt waar de watermeter zit nog omgeleid moet worden naar de waterontharder in de garage en weer terug, dan neemt dat wel wat extra werk in beslag.

De waterontharder in de bijkeuken plaatsen

Als je een bijkeuken hebt, dan heb je geluk, want dit wordt gezien als de meest ideale plaats om een waterontharder te plaatsen. Ook hier kan het zijn dat er het een en ander aan het leidingwerk gedaan moet worden voordat de waterontharder daadwerkelijk in de bijkeuken geplaatst kan worden.