Bespaar kosten door cv-ketels te vergelijken

Bespaar kosten door cv-ketels te vergelijken 

Wanneer je een nieuwe cv-ketel moet kopen heb je een referentie nodig. Je moet weten wat voor ketel je nodig hebt en waar je allemaal rekening mee moet houden. Een goede manier om hierachter te komen is om verschillende cv-ketels met elkaar te vergelijken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken, betaal je niet te veel en kan je nog jarenlang genieten van een goede cv-ketel.

Hoe kan je cv-ketels vergelijken?

Over het algemeen gaan cv-ketels een erg lange tijd mee. Om die reden is het dan ook raadzaam om je goed te verdiepen in alle mogelijkheden. De ene ketel is de andere niet én niet elke ketel past bij jouw woning of levensstijl. Weeg daarom alle voor- en nadelen af voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aankoop. De Consumentenbond is een voorbeeld van zo’n plek waar je uitstekend kan vergelijken, maar ook andere platforms en bedrijven bieden handige vergelijktools aan. Neem bijvoorbeeld Feenstra, waar cv-ketels gemakkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden op de cv-ketels vergelijken pagina.

Begin bij je eigen cv-ketel

In de meeste gevallen wil je een nieuwe cv-ketel omdat de oude kapot is of omdat deze niet meer aan jouw wensen voldoet. Daarom is jouw huidige cv-ketel een goed startpunt om te bepalen welke ketel bij jouw woning past.

Je eigen cv-ketel biedt namelijk verschillende inzichten, zoals je huidige verbruik en uiteraard of je jouw huidige warmwater capaciteit en verwarming toereikend genoeg vindt. Als de behoefte verandert, denk bijvoorbeeld aan kinderen die uit huis gaan of de aanschaf van een stortdouche bij de verbouwing van je badkamer, kan het zijn dat je cv-ketel niet meer aan jouw wensen kan voldoen. Let hierbij wel op dat je niet een cv-ketel koopt met te veel vermogen. Een veel gemaakte fout is dat mensen vaak voor een cv-ketel met een hoge capaciteit kiezen terwijl dit niet nodig is. Daarmee wordt tekortgeschoten aan een efficiënte verwarming van je woning.

De CW-klasse

De CW-klasse is een belangrijk aspect van een cv-ketel. De letters CW staan voor Comfortklasse Warmwater en bepaalt het aantal liter water dat de ketel per minuut kan leveren. Dit zegt iets over de tapwater prestaties van je cv-ketel. Hoe hoger de klasse, hoe meer warm water de cv-ketel kan leveren. Er zijn 4 verschillende CW-waarden: 

  • CW3 ketels: geschikt voor kleinere huishoudens van maximaal 2 personen 
  • CW4 ketels: huishoudens van een gemiddelde grote hebben hier meestal voldoende aan 
  • CW5 ketels: voornamelijk geschikt voor grotere woningen en grote huishoudens. 
  • CW6 ketels: ideaal voor grote woningen en grote huishoudens die veel warm water tegelijk gebruiken (bad, stortdouche, meerdere badkamers etc.) Let wel op, dit vergt aanpassingen aan het leidingwerk en is dus een ingrijpende aanpassing.

Benieuwd welke CW-waarde het best bij jouw woonsituatie past? Bekijk dan eens de CW-waarde pagina van Feenstra en verdiep je in de mogelijkheden. 

Het vermogen van de ketel

Naast de CW-klasse is ook het vermogen belangrijk bij het kiezen van een cv-ketel. Het vermogen van een cv-ketel is uitgedrukt in kilowatt en geeft de capaciteit aan voor de verwarming in huis. Je kiest het juiste vermogen op basis van het bouwjaar van je woning, het type woning en de grootte van de woning. Deze punten geven namelijk een goede indruk van hoeveel vermogen jij waarschijnlijk nodig hebt. Grotere woningen hebben bijvoorbeeld een cv-ketel nodig met meer vermogen dan een klein appartement. Dit omdat er een groter oppervlakte moet worden verwarmd.