Spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella

Misschien heb je wel eens gehoord van spirulina of van chlorella, maar wat zijn deze producten eigenlijk? Beide producten zijn gemaakt van algen en worden gezien als een zogenaamde superfood. Spirulina en chlorella zijn beiden verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kunt de superfoods in poedervorm of in tabletten krijgen en innemen. Het doel van deze middelen is om de gezondheid te ondersteunen en ze dienen gebruikt te worden als aanvulling op een gezonde en uitgebalanceerde voedingsstijl. Naast gezond eten, sporten en voldoende slaap kun je met deze producten de gezondheid van jouw lichaam een boost geven.

Beide producten zijn rijk aan een hele reeks van gezonde vitaminen, mineralen, vetzuren, antioxidanten en andere ingrediënten die de gezondheid van het lichaam kunnen ondersteunen. In dit artikel leggen we je in het kort uit wat beide middelen zijn, wat de werking van de producten is, welke verschillen er tussen beide producten zijn, hoe je de middelen kunt gebruiken en waar je op moet letten voordat je gebruik gaat maken van dergelijke voedingssupplementen.

Wat is spirulina?

Spirulina is een voedingssupplement dat wordt gemaakt van blauwgroene algen. De algen zijn zeer minuscuul en hebben een spiraalvormig uiterlijk, vandaar ook de naam van deze alg. De algensoort bestaat al meer dan 3,5 miljard jaar en komt voor in meren en andere wateren die erg rijk zijn aan alkali. Van nature komt spirulina voornamelijk voor in mineraalrijke zoutwatermeren. Deze zijn over het algemeen te vinden in Mexico, Centraal-Afrika en in Oost-Afrika. De middelen die je op de markt kunt kopen worden voornamelijk gekweekt in speciaal ontwikkelde tanks. Nadat de algen gekweekt zijn, worden ze verwerkt tot pillen of poedervorm.

Spirulina bevat veel vitaminen, aminozuren, vetzuren, mineralen, eiwitten en omega-3 vetzuren. In het middel zitten vitaminen A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B11 en mineralen als fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Mede hierom wordt het middel geprijsd als gezonde aanvulling op een dagelijks dieet. In tegenstelling tot andere soorten algen die op dezelfde manier groeien in water, is deze alg niet giftig. Om die reden kun je ook zonder zorgen gebruik maken van het middel in een dagelijks gevarieerd dieet. Maak je gebruik van het product in poedervorm, dan kun je het door nagenoeg elke maaltijd verwerken voor een stukje extra ondersteuning.

Spirulina

Wat is chlorella?

Chlorella is een groene alg die voorkomt in zoetwater. Deze alg komt van nature voornamelijk voor in meren en rivieren in Zuidoost-Azië. De kleur van de alg komt door de aanwezigheid van chlorofyl. Chlorella bestaat al meer dan 2 miljard jaar en werd in 1890 ontdekt door een Nederlander. In Aziatische landen wordt dit middel al lange tijd gebruikt als voedingssupplement. Dat is ook niet verwonderlijk omdat de alg rijk is aan verschillende vitaminen, spoorelementen en omega-3 vetzuren. Daarnaast bestaat het middel voor ongeveer 40% uit olie. In het middel zit veel bétacaroteen, vitamine C, vitamine E, vitamine K, chlorofyl, vezels, glucosamine, chlorofyllase enzymen, pepsine enzymen, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Hierdoor is ook deze alg zeer gezond voor het lichaam.

Wat zijn de verschillen

Tussen beide algen zijn een aantal verschillen te benoemen waardoor het ook duidelijk wordt waarom je deze beide producten het best samen kunt innemen. Zo wordt spirulina bijvoorbeeld gekweekt in zoutwater en heeft een blauwgroene kleur. De andere alg is groen van kleur en wordt juist in zoetwater gekweekt. Chlorella heeft van nature veel chlorofyl, wat in het lichaam wordt gebruikt om te ontgiften. Spirulina heeft daarentegen weer fycocyanine een andere antioxidant, ook bevat dit middel meer eiwitten en vetzuren. Beide producten bevatten een breed scala aan vitaminen, mineralen en vetzuren die goed gebruikt kunnen worden als aanvulling op een gezond dieet. Daarom is het een slimme keuze om beide producten te gebruiken op dagelijkse basis.

Waarom zijn spirulina en chlorella gezond?

Beide algensoorten zijn zeer gezond omdat ze veel voedingsstoffen bevatten. Als je een goed gevarieerd dieet hebt, dan krijg je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen. Dat is helaas echter niet altijd het geval. Daarom kun je gebruik maken van voedingssupplementen zoals spirulina en chlorella. Hiermee kun je de voeding die je tot je neemt aanvullen op een verantwoorde manier. De beide producten zijn erg rijk aan vitaminen, mineralen, bétacaroteen, antioxidanten en nog veel meer. Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om voldoende te bewegen, voldoende rust te nemen, gezond te eten en dit aan te vullen met voedingssupplementen.

Hoe gebruik je de middelen?

Beide algensoorten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze worden verkocht in de vorm van tabletten of als een poeder. In tabletvorm kun je ervoor kiezen om dagelijks een bepaalde dosis van het middel te nemen. Als je gebruik wilt maken van de poedervorm, dan zijn er veel verschillende toepassingen mogelijk. Je kunt het poeder bijvoorbeeld toevoegen aan een smoothie, een shake, door een salade of door de yoghurt roeren. Als je op zoek gaat op internet, dan vind je al snel de lekkerste recepten en smoothies die je kunt maken om spirulina en chlorella in te verwerken. Je kunt er voor kiezen om spirulina en chlorella los van elkaar aan te schaffen en je hebt ook de mogelijkheid om tabletten en poeders te kopen waar beide producten in zijn verwerkt. Op die manier krijg je direct de juiste dosis van de beide algensoorten binnen.

Goed om te weten

Als je gebruik wilt maken van algensoorten of andere voedingssupplementen, dan is het goed om op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn beide middelen zeer rijk aan vitaminen, mineralen, vetzuren en andere ingrediënten. Toch zijn er enkele kanttekeningen die geplaatst moeten worden bij deze middelen. Het gebruik van beide middelen wordt bijvoorbeeld afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met reuma, mensen met multiple sclerose en mensen die last hebben van jicht of nierstenen. De klachten bij de laatstgenoemde groepen kunnen namelijk verergeren bij het gebruik van de algensoorten. Ook is het goed om na te gaan of je de beide middelen kunt gebruiken in combinatie met medicijnen. Maak je gebruik van medicatie, dan raden we je aan om altijd te overleggen met de huisarts wat de mogelijkheden zijn.