Het beste onderhoud van je waterleiding

Het beste onderhoud van je waterleiding

Een waterleiding schoonhouden kunnen wij eigenlijk niet echt zelf. We kunnen er wel aan bijdragen dat er voorkomen wordt dat de waterleidingen verstopt en vervuild raken. Maar hoe kunnen wij dat dan doen en wat doet het waterleidingbedrijf er dan allemaal aan om de waterleidingen goed te onderhouden? 

Het schoonmaken van de waterleiding

Waterleidingen kunnen in de loop van de tijd vervuild raken. Zo kan het voorkomen dat verschillende dingen zich gaan afzetten in de waterleiding. Hierbij kun je denken aan Mangaan Aanslag, kalkaanslag, ijzeraanslag, slijmvorming of er ontstaat een bio film. 

Wanneer deze dingen ontstaan dan kan dit op termijn voor grote problemen zorgen. De problemen die je dan kunt krijgen zijn een te lage waterdruk, een sterk wisselende kwaliteit van het water dat uit de kraan komt.

Dit kun je allemaal voorkomen door de waterleidingen goed te onderhouden. Maar hoe je dat dan moet doen is natuurlijk wel een hele belangrijke vraag. Het begint natuurlijk allemaal bij het waterleidingbedrijf. 

Wat doet een waterleidingbedrijf aan onderhoud? 

Het onderhoud aan waterleidingen is geen makkelijke klus. Dit proces wordt ook wel het relinen van de leidingen genoemd. Hiervoor hoeven de leidingen niet uitgegraven te worden, dit wordt in de grond gedaan. 

Nadat het relinen plaats heeft gevonden wordt er een inwendige kous van polyethyleen aangebracht. Dit kan snel en efficiënt gebeuren zonder dat de omgeving daar last van heeft. Het begint allemaal met een inspectie van de waterleidingen, hiervoor wordt aan beide kanten van de waterleiding een klein gaatje gemaakt. 

Via die gaatjes wordt er met een hightech camera een inspectie van de waterleidingen gedaan. Daarna wordt de kous in de buis aangebracht met behulp van een koord. Wanneer de kous op zijn plek zit wordt er lucht door de leidingen heen geperst.

Onder druk van deze gefilterde lucht zet de sani tube zich tegen de binnenkant van de waterleiding en de nieuwe binnenkant van de waterleiding is een feit en is klaar om in gebruik genomen te worden. 

Wat zijn de voordelen van het relinen? 

Aan het relinen zitten een aantal voordelen vast. Het gaat dan om de volgende voordelen:

  • Er is geen last van langdurige overlast
  • Er hoeft nagenoeg geen graafwerk gedaan te worden
  • Het levert tijdwinst op
  • Het is duurzaam
  • En het spaart kosten uit

Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen aan het schoonhouden van de waterleiding?

Wij zouden zelf ons steentje bij kunnen dragen aan een schone waterleiding in huis door een waterontharder te plaatsen. Aan het plaatsen van een waterontharder zitten verschillende voordelen vast die er aan bijdragen dat de waterleiding in je huis schoon zullen blijven. 

Geen kalkaanslag meer

Van nature zit er in ons kraanwater kalk. De kalk die in ons kraanwater zit kunnen we vaak terugvinden in ons huis. Hierbij kun je denken aan de kranen, de muren van de badkamer of de douchewand. Kalkaanslag is niet schadelijk, maar ziet er niet fris uit. 

Als je dan al ziet wat het in huis achterlaat als het al door de waterleidingen heen is geweest, hoe zouden die waterleidingen er van binnen dan uit moeten zien? Om te voorkomen dat deze met de tijd ook helemaal dicht zullen slippen met kalk en dergelijke soorten aanslag is een waterontharder echt een hele goede oplossing. 

Het water dat dan uit de kraan zal komen zal geen kalk meer hebben. De kalkdeeltjes die vast zitten in de waterleiding zullen oplossen en de kalk in het water ook. Hierdoor komt er nog schoner water uit de kraan en zul je dus minder last gaan hebben van kalkaanslag op je kranen of in je waterkoker.

Je hoeft minder schoon te maken

Doordat het water dat uit de kraan komt veel minder kalkdeeltjes bevat hoef je minder schoonmaakwerk te doen. Het schoonmaken van kalk is prima te doen, maar wel een behoorlijke klus. Hier hoef je dan veel minder vaak mee bezig te zijn.

De waterleidingen en je apparatuur gaan langer mee

Doordat de kalk wordt opgelost kunnen je apparaten en de waterleidingen aanzienlijk langer meegaan. Kalkaanslag kan heel veel kwaad aanrichten als het te lang blijft zitten. Het verwijderen wordt een steeds lastigere klus. Maar met een waterontharder heb je er geen omkijken meer naar en je bent verzekerd van nog schoner water dat uit je kraan stroomt. 

Ook de wasmachine en de leidingen profiteren ervan

Naast het feit dat het water waar de was mee gedaan wordt veel minder hard is door tussenkomst van de waterontharder, heb je veel minder wasmiddel nodig voor de was. Deze zullen sneller door het water worden opgenomen nu de kalk uit het water verdwenen is. 

De wasmachine, het milieu en de waterleidingen profiteren van de waterontharder. Doordat de waterleidingen ook mooi schoon blijven kan het water bijna niet nog zuiverder uit onze kranen komen stromen. 

Zacht water is een voordeel voor je huid

Door hard water kan je huid gaan uitdrogen. Maar door de schone  waterleiding komt er zacht water uit de kraan en zul je al snel gaan merken dat je huid minder snel uitgedroogd aanvoelt na het douchen. Mensen die een gevoelige huid hebben of last hebben van eczeem kunnen hier ook baat bij hebben. 

Wat doet een waterontharder

Een waterontharder maakt hard water zacht. Hard water wil zeggen dat er calcium en magnesium in het water zit. Dit is niet schadelijk voor onze gezondheid Maar het witgoed dat je in huis hebt daar kan het wel schadelijk voor zijn. 

Door het water zachter te maken met een waterontharder zullen je witgoedapparaten veel langer mee gaan. Je hebt veel minder schoonmaakmiddel en wasmiddel nodig om dingen echt goed schoon te krijgen. 

Hoe werkt een waterontharder dan? 

De meeste waterontharders werken met behulp van een koolstoffilter. Deze moet je wel regelmatig vervangen. Een waterontharder haalt het calcium uit het water en wordt dan afgevoerd richting het riool. Of het wordt verwijderd doordat je het filter vervangt. Maar een ding is zeker, er zit geen calcium meer in het water als je een waterontharder bent gaan gebruiken.