Is zacht water beter voor je gezondheid?

Steeds meer mensen zijn bezig met gezond leven. Dit heeft onder andere te maken met milieubewustzijn. Maar ook zijn er steeds meer mensen die goed nadenken over hoe ze hun leven invullen. Deze mensen maken zich soms ook zorgen over de kwaliteit van het drinkwater. Dat is niet helemaal onterecht. De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is zonder meer goed. Je hoeft niet bang te zijn dat je er ziek van wordt. Dat is in veel landen wel anders. Zelfs in Europa zijn er landen waar het wordt afgeraden om water rechtstreeks uit de kraan te drinken. In landen buiten Europa, vooral in Azië en Afrika, kun je dit sowieso beter niet doen. Maar wat er is dan mis met het water in Nederland?

Hard water is schadelijk

Het drinkwater in Nederland bevat kalk. Niet overal even veel. In bepaalde delen van Nederland is het water harder dan in andere. Het hangt er onder meer vanaf waar het gewonnen wordt. Als je je drinkwater krijgt uit bassins in de duinen is het water vaak zachter dan wanneer het rechtstreeks uit een rivier komt. Als je in een deel van Nederland woont met hard water dan merk je dat door kalkaanslag. Die zie je bijvoorbeeld op de tegels van je badkamer of op de kraan in de keuken. Maar er zijn ook plaatsen waar je die kalkaanslag niet direct ziet maar waar die wel schade kan veroorzaken. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een waterontharder aan te schaffen.

Wat doet een waterontharder?

Zoals de naam al verraadt, zorgt een waterontharder ervoor dat het water dat je thuis gebruikt minder kalk bevat. Het water stroom door de waterleiding eerst langs de ontharder en pas daarna uit de kraan. Dit merk je op verschillende manieren. Zo kun je een waterontharder ervaring hebben met het verwarmingselement van je wasmachine of vaatwasser. Die zal minder kalkaanslag bevatten en daardoor langer meegaan. Met hard water slaat de kalk vooral neer op dit onderdeel. Als het verwarmingselement vol kalk zit zal het uiteindelijk niet meer werken. Gevolg: een kapotte wasmachine en een dure reparatie. Geen gezin in Nederland kan zonder wasmachine en dus moet die worden gerepareerd of vervangen. Dat betekent doorgaans een flinke hap uit de financiële reserve. Met een waterontharder kun je dit voorkomen en gaan apparaten jaren langer mee.

Gezond leven met zacht water

Zacht water is heerlijk van smaak en je drinkt het dan ook graag. Water drinken is gezond. Als je per dag minstens anderhalve liter water drinkt bevordert dat je gezondheid. Zeker als je dit combineert met een gezond eetpatroon. Het is een goede gewoonte tegen overgewicht en dat is natuurlijk altijd een positieve ontwikkeling. Het gaat niet zo ver dat kalkrijk water zorgt voor aderverkalking. Je hoeft dus ook weer niet bang te zijn dat water drinken een directe bedreiging is voor je gezondheid. Maar ga je voor lekker water dan is een waterontkalker zeker het overwegen waard.