Laat je kraan lopen na een weekendje weg

Laat je kraan lopen na een weekendje weg

Als de waterleidingen al even niet gebruikt zijn, dan is het belangrijk dat deze goed doorgespoeld worden voordat je het water uit de kraan weer gaat gebruiken. Door het laten lopen van de kraan kun je voorkomen dat er problemen ontstaan die te maken hebben met de kwaliteit van het water dat uit de kraan stroomt. Een van deze problemen zou legionella kunnen zijn. Maar waar moet je dan rekening mee houden en hoe ga je daar dan mee om om te voorkomen dat er kwaliteitsproblemen zouden kunnen ontstaan? 

De ongebruikte leidingen na vakanties

Wanneer mensen tijdens de vakantie weg gaan naar hun vakantiebestemming worden de waterleidingen niet gebruikt.  Het water komt daardoor tot stilstand en dit zal langer zijn dan dat normaal het geval is als mensen thuis zijn.

Dit is niet alleen bij huizen zo, maar ook bij instellingen als scholen die voor bepaalde periodes dicht zullen zijn tijdens de vakanties. Het RIVM adviseert in die gevallen dan ook altijd om de kranen en de leidingen na zo een vakantie goed door te spoelen.

Legionella in de leidingen

Op het moment dat kraanwater voor langer tijd stil komt te staan is het water dat in de leidingen zit niet meer vers. Hierdoor kan het zijn dat de kwaliteit van het water niet meer zo goed is gebleven. In deze gevallen kan het voorkomen dat de groei van de legionella bacterie wordt geactiveerd. 

Het activeren van deze bacterie vindt plaats bij een temperatuur van 25 graden of hoger. Tijdens het douchen zou dit heel goed kunnen gebeuren. Ook kun je dan besmet raken, dit vindt namelijk plaats door kleine waterdruppels die uit waternevel ontstaan zijn.

Vaak worden mensen niet ziek nadat ze besmet zijn met de legionellabacterie, maar het kan wel voorkomen dat er griepklachten of longontsteking ontwikkeld worden nadat iemand besmet is met deze bacterie. 

Het doorspoelen van de kranen na een vakantie

Als je een weekendje weg bent geweest of je bent met vakantie geweest dan is het verstandig als je de leidingen even door laat spoelen . Hierbij kun je de volgende stappen gebruiken om ervoor te zorgen dat dit efficiënt en veilig gebeurt. 

Om te beginnen moet je eerst alle toiletten door laten spoelen. Hiermee ben je er al zeker van dat een groot deel van het water dat in de leidingen stil heeft gestaan al ververst is. Daarna moet je alle koude kranen in het huis gedurende een minuut door laten lopen.

Daarna is het belangrijk dat je de douches ook doorspoelt. Hou hierbij de sproeikop onder water in een emmer en leg een doek over de emmer heen om het verspreiden van waternevel te voorkomen. Het opvangen van het water in een emmer voorkomt waterverspilling. Met dit water zou je bijvoorbeeld nog schoon kunnen maken of je zou de planten er water mee kunnen geven.

Hoe komt het dat het water verandert van kwaliteit als het stilstaat? 

Op het moment dat het water stil is komen te staan is de tijd dat het water in contact staat met het materiaal waar de leidingen van gemaakt zijn lang. Hierbij wordt het water opgewarmd en wordt het zuurstof dat in het water opgelost zit opgebruikt.

Hierdoor kan het zijn dat het water te maken krijgt met veranderende smaak of geur. Hier kunnen dan ook klachten over ontstaan. Hoewel dit niet schadelijk voor de gezondheid is, is het ook niet bepaald fris te noemen.

Als het stilstaande water boven een temperatuur van 25 graden komt zijn er wel extra risico’s die mee gaan spelen. Op dit moment gaan namelijk de bacteriën die in het water zitten groeien. Daarom is het belangrijk om je kranen door te spoelen als ze al even niet gebruikt zijn.

Hoe vaak moeten de leidingen doorgespoeld worden?

Het doorspoelen van de leidingen is niet iets dat je dagelijks hoeft te doen. Het water dat uit onze kranen komt is over het algemeen van een uitstekende kwaliteit. De standaardtemperatuur van het water ligt tussen de 10 en 15 graden als het uit de kraan komt.

Wanneer je de kraan openzet loopt het lauwe water al meteen uit de leidingen. Het doorspoelen van de leidingen hoef je dan ook alleen te doen als de leidingen langer dan een paar dagen niet doorgespoeld zijn.

Wat is een legionellabesmetting en hoe kan deze behandeld worden? 

Een legionella besmetting is een besmetting die een ernstige longontsteking tot gevolg zou kunnen hebben. Dit komt niet heel vaak voor, er is bekend dat dit zo een 500 keer per jaar voor kan komen. De legionellabesmetting laat zich zien door klachten die snel opkomen. 

Hierbij moet je denken aan klachten als snel opkomende koorts, een ziek gevoel, spierpijn, met als gevolg een longontsteking die gepaard gaat met koorts die boven de 39 graden uit zal komen. De besmette persoon zal dan ook hoesten en last hebben van kortademigheid. 

Deze klachten doen zich niet meteen voor na de besmetting. Het is vaak zo dat de klachten zich pas tussen de tweede en de tiende dag na de besmetting zullen presenteren. Soms gaat het om milde klachten en kan het na een paar dagen alweer beter gaan. 

Het kan ook zijn dan mensen echt heel ziek worden. Er is geen vaccin beschikbaar die tegen legionella zou kunnen werken. Er is alleen een behandeling mogelijk met antibiotica. Het kan voorkomen dat mensen zo ziek worden van de legionellabesmetting dat ze komen te overlijden.

De kans dat je thuis besmet zal raken met de legionellabacterie is niet zo heel erg groot. De kans is groter dat je besmet raakt in instellingen als ziekenhuizen, verpleeghuizen, zwembaden, sauna’s en hotels. Daarom moeten zij zich aan preventiemaatregelen houden om te voorkomen dat mensen besmet zullen raken met dit virus,

Wanneer zij de preventiemaatregelen na zullen leven, neemt de kans ook af dat er mensen besmet zullen raken met de legionellabacterie. Hiervoor hebben zij speciale waterinstallaties moeten installeren die ervoor zorgen dat de legionellabacterie niet de kans krijgt te kunnen groeien.