Waar kun je gedestilleerd water voor gebruiken?

Waar kun je gedestilleerd water voor gebruiken?

Gedestilleerd water, je zult er vast weleens van gehoord hebben. Gedestilleerd water is water in de meest zuivere vorm. Het water is helemaal vrij van bacteriën, virussen en ziektekiemen. Gedestilleerd water is ook helemaal vrij gemaakt van metalen en mineralen. Maar wat is gedestilleerd water dan precies, hoe wordt het gemaakt en waar kun je gedestilleerd water dan allemaal voor gebruiken? 

Wat is gedestilleerd water? 

Gedestilleerd water is water op de meest zuivere manier. Gedestilleerd water komt op dezelfde manier tot stand als regenwater. Dit gebeurt met een destilleerapparaat. De verdamping van het water ontstaat doordat het water wordt verwarmd. 

Bij dit proces blijven de verontreinigde deeltjes van het water achter op de bodem van het destilleerapparaat. En door de verhitting van het water stijgen de waterdampen op. Deze dampen worden opgevangen en worden door een carbonfilter voor een tweede keer gezuiverd. 

Het overblijfsel van dit proces is het zogenaamde gedestilleerde water. Dit water is dan helemaal vrij van parasieten, bacteriën, ziektekiemen en virussen. Ook andere vervuilende stoffen als zware metalen, mineralen en gifstoffen zijn nagenoeg allemaal verwijderd uit het water

Kun je zelf ook gedestilleerd water maken? 

Het is heel makkelijk om aan gedestilleerd water te komen. Je kunt het in veel verschillende winkels vinden, waaronder de drogist en de apotheek, maar ook in sommige supermarkten zou je het kunnen vinden. Gedestilleerd water is niet bedoeld om op te drinken hier in Nederland. In andere landen kan je het soms in de winkel kopen om te drinken. 

Zelf gedestilleerd water maken is wel goed mogelijk. Hiervoor heb je dan wel een destilleer kan nodig. Deze kun je online zeker vinden en bestellen als je graag zelf gedestilleerd water zou willen maken. 

Bakken, braden en koken met gedestilleerd water

Als je bij het koken van je eten gedestilleerd water zou gebruiken dan zul je merken dat de smaak van je eten zal veranderen. De smaak is veel beter en het is ook nog eens veel voedzamer dan wanneer je het met leidingwater kookt. 

Ook hebben de groenten een veel mooiere en zuivere kleur. Er wordt zelfs aangeraden om je pasta te koken in gedestilleerd water. Hierdoor zal de pasta voller van structuur zijn en de smaak zal ook veel beter zijn.

Als je gedestilleerd water bij het bakken gaat gebruiken, dan zal hetgeen je gebakken hebt een mooiere en gladde structuur krijgen. De taart of de cake die je aan het bakken bent zal er dan nog mooier uit gaan zien. 

Waar wordt gedestilleerd water het meest gebruikt? 

In de industriële sector wordt het meest gebruik gemaakt van gedestilleerd water. Met gedestilleerd water worden vaak motoren gekoeld. Ook in de farmaceutische industrie gebruiken ze het veel. Dit omdat hier het water echt helemaal zuiver moet zijn. 

Ook in het huishouden kun je gedestilleerd water gebruiken. Veel mensen gebruiken het voor in hun strijkijzer. Door het gebruiken van gedestilleerd water in je stoomstrijkijzer voorkom je dat er kalkaanslag komt in je strijkbout. 

Schoonmaakbedrijven maken ook vaak gebruik van gedestilleerd water, hiermee voorkomen ze ook dat de machines die bij het schoonmaken worden gebruikt last zullen krijgen van kalkaanslag. Het ontstaan van kalkaanslag kan ervoor zorgen dat de machines dan minder lang mee zullen gaan, doordat ze sneller stuk zullen gaan en sneller zullen slijten. 

Kun je gedestilleerd water ook drinken? 

Het is niet verstandig om gedestilleerd water te drinken. Doordat dit water gedemineraliseerd is worden de goede mineralen juist uit ons lichaam getrokken. Hierdoor kun je een tekort aan mineralen krijgen. Dit is weer slecht voor je gezondheid. Het zou vitale organen kunnen beschadigen. 

Is gekookt water hetzelfde als gedestilleerd water?

Als je water wil destilleren dan zal het water gekookt moeten worden. De waterdamp die hierbij vrijkomt wordt in een condensor opgevangen en gekoeld. Het water dat hierbij overblijft wordt opgeslagen in een steriele tank. Hierna wordt het water nog een keer gefilterd. Hierdoor wordt ook het klak en andere mineralen uit het water gehaald. 

Wanneer je water kookt in een pannetje of waterkoker, dan wordt het water wel steriel, maar de mineralen en kalk blijven in het water zitten. Het is dus niet zo dat het water wat je kookt hetzelfde is als gedestilleerd water. Hier zit nog nest een behoorlijk verschil in. 

Hoe kun je aan gedestilleerd water komen?

Het is heel makkelijk om aan gedestilleerd water te komen. Een gemiddelde supermarkt zal het verkopen, maar ook bij een doe het zelf winkel zullen ze het vaak ook wel hebben. Daarnaast kun je het ook vinden bij een drogist of apotheek en verschillende huishoudwinkels. 

Naast de fysieke winkels kun je natuurlijk ook op internet gaan kijken waar je het zou kunnen vinden. Op internet vind je ook vele mogelijkheden om het te kunnen kopen. Als je gedestilleerd water gaat kopen dan kun je dat per liter doen of in een jerrycan van 5 liter. 

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van gedestilleerd water? 

Aan het gebruiken van gedestilleerd water zitten verschillende voordelen vast. Natuurlijk is het wel afhankelijk waarvoor je gedestilleerd water gebruikt welke voordelen je daar dan van zou kunnen hebben. 

Mocht je het gebruiken bij het koken van je eten of het bakken van een taart, dan zul je merken dat de smaak en de kleur en de structuur van het eten veel beter zal worden. De smaak zal veel natuurlijker zijn, doordat de smaak niet beïnvloed wordt door allemaal andere stoffen die wel in kraanwater aanwezig zijn. 

Daarnaast zit er in gedestilleerd water geen kalk meer. Als je het gebruikt in apparaten hoef je niet meer bang te zijn dat er kalkaanslag in je machine blijft zitten. Dit zorgt ervoor dat je minder onderhoud hoeft te plegen aan je machine of apparaat.

Hierdoor kun je langer gebruik blijven maken van je machine of je apparaat. Het apparaat zal veel minder snel slijten. De impact die de kalk in het kraanwater op onze apparaten en machines heeft wordt vaak onderschat, gebruik daarom gedestilleerd water voor het behoud van je apparaat of machine.