Wat is een waterdispenser

Wat is een waterdispenser

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Daarom is het verstandig om dagelijks twee liter water te drinken. Vind je het lastig om dit te halen, dan zou je een waterdispenser kunnen gebruiken. Dit kan je helpen om de gewenste dagelijkse hoeveelheid water te drinken. Maar wat is een waterdispenser dan eigenlijk en hoe kun je die gebruiken? 

Wat is een waterdispenser? 

Met een waterdispenser ben je ervan verzekerd dat je op ieder gewenst moment van de dag gefilterd en veilig drinkwater hebt. Deze kan aangesloten worden op de waterleiding, of je kunt er een kiezen met een fles. 

Wanneer je de dispenser wil gebruiken hoef je alleen een kopje, een glas, een kan of een fles onder het kraantje te houden en op het knopje te drukken en er komt gefilterd en veilig drinkwater uit het kraantje

Een waterdispenser is uitgerust met een koelmechanisme waarmee het water van koud tot ijskoud geserveerd kan worden. Naast het koelen heb je ook de mogelijkheid om het water te verwarmen. De temperaturen waarop je een waterdispenser kunt instellen zijn als volgt:

  • Koud, dat is de standaardinstelling  waarbij het water de temperatuur van 5 graden heeft
  • Ongekoeld, hierbij heeft het water kamertemperatuur
  • Heet, de standaardinstelling hiervan is een watertemperatuur van 87 graden
  • Extra heet, de standaardinstelling hiervan is een watertemperatuur van 95 graden

Hoe wordt het water in een waterdispenser gezuiverd? 

Het water wordt in een waterdispenser gezuiverd in een drie stappen filtratieproces. Hierbij komen de volgende processen aan bod:

  • Koolstoffiltratie
  • UV-zuivering
  • BioCote

Koolstoffiltratie

De eerste stap in het zuiveringsproces is de koolstoffiltratie. Dit is een hoogwaardige manier van zuiveren. De kwaliteit van het drinkwater wordt hiermee al aanzienlijk verbeterd. In dit proces worden met behulp van poreuze koolstofstukjes onzuiverheden uit het water. 

De onzuiverheden die verwijderd worden hiermee zorgen ervoor dat de kleur, geur en smaak van het drinkwater verbeterd wordt. De onzuiverheden die verwijderd worden kunnen chloor, chemicaliën of andere gifstoffen zijn die allemaal door de koolstoffilter opgevangen zullen worden. 

UV-zuivering

De tweede stap in dit zuiveringsproces is de UV-zuivering. Dit is een microbiologische zuivering met behulp an ultraviolette licht. Hiermee kunnen tot 99,9 procent alle bacteriën uit het water verwijderd worden. 

Bij deze manier van zuiveren worden geen chemicaliën gebruikt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van een Ultraviolet lamp. Met deze lamp kan E coli en salmonella uitgeroeid in het drinkwater. Deze methode voldoet helemaal aan de strenge eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor waterzuiveringstechnologieën. 

BioCote oppervlakte bescherming

BioCote is een coating op basis van zilver die antimicrobieel is. Deze coating zit op de externe oppervlakten en zorgt ervoor dat de groei van bacteriën wordt afgeremd. Het is als het ware een extra beschermlaag rond gebieden die vaak aangeraakt worden. 

In deze gebieden kunnen microben samenkomen en zich vermenigvuldigen. Hierbij kun je denken aan de hendels en knoppen. BioCote is een aanvulling op de eerdere zuiveringsmethoden, maar zorgt er wel voor dat je water het hoogste hygiënische niveau zal hebben. 

Is de waterdispenser makkelijk in gebruik? 

Waterdispensers zijn zo gemaakt dat ze zowel op kantoren, zorginstellingen en scholen gebruikt kunnen worden. Ze zijn heel gebruiksvriendelijk. De gebruiker hoeft maar een hendel of knop te bedienen om hun glas, fels of kan te kunnen vullen met koud, heet of bruisend water. 

Je kunt de waterdispenser helemaal zo kiezen dat hij helemaal in de omgeving past waar hij moet komen te staan. Waterdispensers kunnen ook op een veilige manier door kinderen worden gebruikt. Helemaal als je een waterdispenser hebt die aangesloten zit op de waterleiding. 

De voordelen van een waterdispenser

Als je in veilig drinkwater wil investeren voor het kantoor, de school of zorginstelling zorg je ervoor dat je het risico loopt dat mensen uit de kraan gaan drinken. Ook al wordt het water in Nederland door zuiveringsbedrijven gezuiverd, toch zou het soms nog mis kunnen gaan. 

Met het plaatsen van een waterdispenser voorkom je dat mensen onveilig drinkwater gaan drinken. Ons grondwater is in de loop van de tijd wel flink verslechterd en is nog steeds verder aan het verslechteren.

De kwaliteit van de bronnen zijn hierdoor flink onder druk komen te staan. Dit komt door bestaande bedreigingen, maar ook zeker door nieuwe bedreigingen voor ons drinkwater. Er zijn verschillende verontreinigingen die hierbij een rol spelen. 

Hierdoor is het voor de waterzuiveringsbedrijven steeds lastiger om de schadelijke stoffen uit ons drinkwater te filteren. Met een goede waterdispenser ben je ervan verzekerd dat alle schadelijke stoffen uit het water gefilterd zijn. 

Schadelijke stoffen die veel in het water voorkomen zijn: 

  • Bestrijdingsmiddelen
  • Nitraat
  • Medicijnresten
  • Industriële stoffen
  • Nanomaterialen
  • Microplastics

De mogelijkheden van gezuiverd water

Met het installeren van een waterdispenser zorg je ervoor dat je werknemers of cliënten een gezondere keuze aangeboden krijgt dan het drinken van koffie, thee, vruchtensappen, koolzuurhoudende dranken en siropen. 

Alleen al de smaak van het drinkwater uit de waterdispenser is heerlijk. Laat staan als je deze bijvoorbeeld in een kan aan zou bieden met fruit of vruchten erin. Er zijn talloze mogelijkheden hoe je het water op een leuke en smaakvolle manier te kunnen presenteren. 

Welke modellen waterdispensers zijn er? 

Wanneer je op zoek gaat naar een waterdispenser dan kom je er al vrij snel achter dat je kunt kiezen uit een brede keuze in de verschillende waterdispensers. Dit zijn de modellen die beschikbaar zijn: 

  • Tafelmodellen
  • Staande modellen
  • Koud water dispensers
  • Heet water dispensers
  • Ongekoelde dispensers
  • Dispenser voor bruisend water
  • Keuze uit filtratietechnieken
  • De optie om er een te kopen of te huren

Het is ook mogelijk om verschillende dingen met elkaar te combineren in een waterdispenser. Door deze verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen kun je de waterdispenser zo laten samenstellen dat deze helemaal past in de omgeving waar jij hem wil hebben. 

Ook kun je hem helemaal aan laten passen naar de behoefte van de gebruikers. Als je tevreden personeel rond hebt lopen, dan zul je dat ook terug betaald krijgen in de prestaties. Een beetje investeren in de gezondheid en het geluk van je personeel kost niet alleen, maar levert ook een hele hoop op.