De voordelen van kraanwater: gezond en duurzaam

Wanneer je gezonder wilt leven is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Je kunt kiezen voor thee of mineraalwater, maar wist je dat kraanwater ook heel gezond en duurzaam is? In dit artikel lees je alle voordelen van het drinken van kraanwater. Daarnaast is het gebruik van kraanwater heel duurzaam. Daarover verderop in dit artikel meer informatie.

Waarom kiezen voor kraanwater?

Water is de gezondste manier om je lijf van het nodige vocht te voorzien. Je kunt ervoor kiezen om mineraalwater te drinken, maar het is makkelijker en duurzamer om te kiezen voor kraanwater. Kraanwater is dus duurzaam, maar heeft nog veel meer voordelen.

Kraanwater is gezond

Kraanwater bevat geen calorieën. Zolang je er geen limonadesiroop aan toevoegt is het drinken van kraanwater een welkome aanvulling op een gezond leven. Doordat het geen suiker en calorieën bevat kun je er zoveel van drinken als je wilt. Het is verstandig om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. De hoeveelheid kraanwater die je per dag drinkt hangt natuurlijk af van omstandigheden zoals de temperatuur en of je bijvoorbeeld sport of je inspant en daardoor veel zweet.

Waarom moet je water drinken?

Zoals we eerder schreven is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Dit heeft verschillende redenen. Het is niet alleen belangrijk dat je lichaam goed gehydrateerd blijft, maar daarnaast moeten afvalstoffen ook je lichaam verlaten. Dit gebeurt voornamelijk oor middel van je ontlasting n urine. Om voldoende vocht te hebben voor het produceren van urine is het belangrijk dat je jouw lichaam regelmatig voorziet van water. Je lichaam heeft ook water nodig voor de samenstelling van je bloed. Water is dus zeer belangrijk voor je lijf en je kunt er niet zonder. Alle3s wat leeft heeft water nodig. In Nederland hebben wij geluk met kraanwater van goede kwaliteit. Maak er daarom zeker gebruik van.

Kraanwater is beter voor je gebit

In tegenstelling tot frisdranken en sappen bevat kraanwater geen suiker. Van suiker is bekend dat het je tanden aantast. Wanneer je veel frisdranken of sappen drinktis de kans groot dat je tanden worden aangetast door tandplak en dat je last krijgt van andere gebitsproblemen. Met kraanwater zal dit niet gebeuren, want kraanwater heeft al die zoete toevoegingen niet.

Kraanwater is goedkoop

Je hebt vast wel eens een fles mineraalwater gekocht bij de supermarkt. Kraanwater is goedkoper dan frisdranken, sappen en mineraalwater. Als je frisdranken of mineraalwater in een fles koopt dan betaal je niet alleen voor de frisdrank of het mineraalwater, maar je moet daar bovenop ook statiegeld betalen. Dit krijg je bij het inleveren van de fles wel terug, maar het feit blijft dat kraanwater veel goedkoper is dan frisdranken, sappen of mineraalwater.

Kraanwater is duurzaam

Kraanwater is goed voor het milieu, dus duurzaam. Kraanwater is duurzaam om verschillende redenen. Als jij kraanwater drinkt, dan koop je waarschijnlijk veel minder frisdrank of mineraalwater. 

Dit betekent dat er daardoor veel minder frisdrank wordt geproduceerd en dat is beter voor het milieu. Als er minder frisdrank en mineraalwater worden gekocht, betekent dit ook dat er minder flessen frisdrank hoeft te worden getransporteerd. Dit betekent dat er minder vrachtwagens nodig zijn en dat heeft ook weer een positief effect op het milieu. En wat dacht je van de productie van de plastic flessen zelf? Dit heeft ook zij weerslag op het milieu. Door kraanwater te drinken zorg je dus goed voor onze aarde, door het water te drinken wat moeder aarde je biedt

Kraanwater is gemakkelijk te verkrijgen

Kraanwater is vrij gemakkelijk te verkrijgen. Steeds meer restaurants bieden de mogelijk om een gratis glas kraanwater te bestellen. Helaas zijn nog niet alle restaurants zover, maar we zijn op de goede weg. Verder kun je gemakkelijk kraanwatertappen bij tappunten in openbare gebieden zoals het station. Er zijn prachtige waterflessen verkrijgbaar die het eenvoudiger maken om kraanwater mee te nemen. Deze waterflessen zijn veelal gemaakt van metaal, glas of BPA-vrij plastic. Doordat je iedere keer je eigen flesje meeneemt koop je niet steeds een nieuw flesje water. Dit is beter voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu.

Iedere dag zorgen de waterbedrijven in Nederland dat er 3 miljard litrwater beschikbaar is dat streng gecontroleerd en dus uiver en betrouwbaar is. De kwaliteitseisen waaraan het drinkwater moet voldoen zijn opgetekend in de waterleidingwet.

Niet zo dol op kraanwater?

Het kan natuurlijk dat je niet zo dol bent op kraanwater. Gelukkig kun je kraanwater een smaakje geven. Dit kan door er fruit, of kruiden aan toe te voegen. Dit is de gezondste manier om kraanwater een ander smaakje te geven. Daarnaast kun je kiezen voor limonadesiropen zonder suiker die gezoet is met zoetstoffen zoals aspartaam of Xylitol. Deze zoetstoffen kunnen nadelige gevolgen hebben als je er te veel van gebruikt, dus het s verstandig om hier bewust mee om te gaan.

Een lekker kopje koffie of thee

Kraanwater kan natuurlijk ook uitstekend worden gebruikt voor het zetten van een geurige kop koffie of thee. Door kraanwater op deze manier te gebruiken kun je genieten van een heerlijke warme drank. Als je wilt profiteren van de gezonde voordelen van kraanwater, dan is het beter om geen suiker of zoetstoffen te gebruiken.

Kraanwater heeft vele mogelijkheden

Zoals je ziet heeft kraanwater vele voordelen en mogelijkheden. Gebruik het als een verfrissing op een warme dag, aangevuld met ijsblokjes, citroen en munt. Meng het kraanwater met een scheutje verse citroensap as alternatief op gesneden citroen of ander fruit. Gebruik het kraanwater met een scheutje suikervrije limonadesiroop om het kraanwater een ander smaakje te geven. Zet een heerlijke kop koffie of thee om energie te krijgen, te relaxen of op te warmen. Kraanwater is dus lang niet zo saai als je misschien denkt.

De allerlekkerste manier van kraanwater drinken is volgens ons toch wel het tappen van een fris en helder glas kaanwater en dit gelijk op te drinken. Je moet misschien even aan de smaak van kraanwater wennen als je het niet vaak drinkt of wilt overstappen van frisdrank op een gezonder alternatief. Kraanwater is vrijwel smakeloos en het lijkt misschien wat saai, maar kraanwater is helder, lekker fris en zuiverend.