Toiletproblemen: veelvoorkomende problemen en hoe ze op te lossen

Toiletproblemen: veelvoorkomende problemen en hoe ze op te lossen

Het laatste wat je wilt is dat het toilet je in de steek laat op een ongelegen moment. Of het nu om een verstopping gaat of een relatief eenvoudige lekkage. Hoe klein of groot het probleem ook is, het kan heel veel frustratie met zich meebrengen. We bespreken in dit artikel wat de meest voorkomende toiletproblemen zijn en hoe je deze kunt oplossen.

Een lekkend toilet

Een van de meest voorkomende problemen is een lekkend toilet. Veel mensen hebben dit niet eens door, maar kan leiden tot veel waterverlies en een hoge waterrekening. Controleer eerst of de watertoevoer naar het toilet goed is geïnstalleerd, vaak biedt dit de oplossing. Als dit het probleem niet verhelpt kun je controleren of het vlottermechanisme nog goed functioneert, stel deze goed in of vervang het mechanisme. Een laatste oplossing is een complete vernieuwing, neem dan eens een kijkje bij een badkamer outlet. Hier vind je vaak betaalbare oplossingen die het probleem kunnen verhelpen.

Een verstopt toilet is snel opgelost

Een ander veel voorkomend probleem is een verstopt toilet. De oorzaak hiervan is overmatig doorspoelen van toiletpapier of andere voorwerpen. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen door een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Dit is in vrijwel elke supermarkt te koop en vereist weinig technische kennis. Als dit niet werkt dan zul je een hardere aanpak moeten hanteren. Probeer een ontstoppingsveer in het toilet te steken om zo de verstopping los te krijgen. Als dit ook niet lukt is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.

Problemen met het spoelsysteem

Een niet goed werkend spoelsysteem is een ander probleem wat vaak voorkomt. Dit probleem is te herkennen aan een toilet dat niet volledig doorspoelt of een toilet waarbij het water te hoog blijft staan. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopend zijn, vaak is het een simpel probleem waarbij de vlotterkraan niet goed is afgesteld. Dit is eenvoudig zelf op te lossen door een paar keer te testen en door te spoelen. Als dit het probleem niet oplost dan kan het ook zo zijn dat het toilet verstopt is. In dat geval kun je gebruikmaken van eerder genoemde oplossingen.

Repareer een losse toiletpot zo snel mogelijk

Tot slot zorgt een losse toiletpot voor veel problemen. Een toiletpot die beweegt is niet alleen ongemakkelijk, het kan leiden tot andere schades met zelfs lekkages als gevolg. Het is dus verstandig om hier spoedig naar te kijken als dit probleem jou overkomt. Vaak is het probleem eenvoudig op te lossen door de bevestigingsbouten strakker aan te draaien. Doe dit op een gelijkmatige manier, hierdoor voorkom je schade aan de toiletpot door spanningsverschillen.