Water drinken voor het slapen: is dat verstandig?

Water drinken voor het slapen: is dat verstandig?

Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Vanzelfsprekend is het daarom belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het drinken van te weinig water is ongezond en lijdt tot fysieke en cognitieve klachten. Bovendien heeft dehydratie een slecht effect op je humeur. Wanneer je slaapt drink je een aantal uren geen water. Is het daarom verstandig om voorafgaand aan je nachtrust een glas water te drinken? 

Voorkom wakker worden door dehydratie

Zodra je meer dan 2% van je totale lichaamsvocht kwijtraakt merk je de gevolgen van dehydratie. Tijdens je nachtrust is het best mogelijk dat je hier last van krijgt. Veel mensen worden ‘s ochtends wakker met dorst. Het eerste dat ze doen is water drinken. Andere symptomen van dehydratie zijn een droge mond en ogen, een verhoogde hartslag, verkrampte spieren en prikkelbaarheid. Door deze verschijnselen is het lastiger om de slaap te vatten en om ongestoord door te slapen. Door voor het slapengaan een glas water te drinken voorkom je deze problemen. 

Minder hoofdpijn door het drinken van een glas water

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten onder inwoners van Nederland. Een grote groep heeft hier dagelijks last van en het heeft een impact op hun kwaliteit van leven. In bepaalde gevallen wordt de hoofdpijn (gedeeltelijk) veroorzaakt door dehydratie. Het is daarom best mogelijk dat de klachten afnemen wanneer je voor je gaat slapen een glas water drinkt. 

Verbeter je humeur door water te drinken

Aan het einde van de dag is lang niet iedereen optimistisch gestemd. Na een lange dag werken zit je hoofd nog vol met alles wat je hebt gedaan en wat er nog moet gebeuren. Dat heeft uiteraard geen positief effect op je nachtrust. Het goede nieuws is dat medisch onderzoek suggereert dat adequate hydratatie leidt tot een positief humeur. Je maakt je minder zorgen, voelt je meer ontspannen en valt gemakkelijker in slaap. 

Iets dat misschien ook helpt bij andere problemen in de slaapkamer. Zoals: ik kom te snel klaar

Nadeel: ‘s nachts vak uit bed voor een toiletbezoek

‘s Avonds een extra glas water drinken heeft voornamelijk positieve gevolgen. Het enige nadeel is dat je ‘s nachts vaker uit bed moet om naar de wc te gaan. Dat werkt een goede nachtrust niet in de hand. Drink in dat geval geen water vlak voor het slapengaan. Om dehydratie te voorkomen is het wel belangrijk dat je ‘s avonds genoeg drinkt. Maar beperk de inname 2 uur voordat je gaat slapen. Hierdoor voorkom je de negatieve consequenties maar blijf je wel gehydrateerd.