Hoe kraanwater bijdraagt aan een gezonde levensstijl

Het drinken van water is belangrijk voor je lichaam. Je kunt natuurlijk water uit een flesje kopen, maar het kraanwater in Nederland is tegenwoordig van zeer goede kwaliteit, dus het is zonde om er geen gebruik van te maken. Wist je dat kraanwater vele voordelen heeft voor je lichaam? Door het drinken van kraanwater profiteer je van vele voordelen die een gezonde levensstijl bevorderen. In dit artikel vertellen we je graag waarom het drinken van kraanwater bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Kraanwater bevat geen calorieën

Het eerste voordeel is gelijk en inkoppertje, maar we kunnen niet om het feit heen dat kraanwater geen calorieën bevat. Je kunt er dus veel van drinken, zonder dat het nadelige effecten heeft op je calorie-inname of gewicht. Het algemene advies luidt om minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken, maar het is afhankelijk van jouw beweegpatroon, levensstijl en voedselinname, hoeveel je op een dag nodig hebt. Het is aan te raden om dit voor jezelf uit te zoeken. Je suikerhoudende frisdrank vervangen door heerlijk, fris kraanwater is dus een uitstekend idee.

Kraanwater zorgt voor minder overeten

Nog een voordeel van kraanwater is dat je sneller een vol gevoel krijgt als je genoeg kraanwater drinkt. De prikkels die je hersenen geven als je trek of dorst hebt lijken veel op elkaar. Het kan dus zijn dat jij gaat eten omdat je denkt trek te hebben, maar dat je hersenen doorgeven dat je dorst hebt. Als je regelmatig kraanwater drinkt is dit minder verwarrend omdat je hersenen de dorstprikkel dan niet zo vaak hoeven te geven.

Kraanwater geeft je sneller een vol gevoel

Naast het bovengenoemde voordeel zorgt kraanwater er ook nog eens voor dat je sneller vol zit. Als je voor het eten een flink glas kraanwater drinkt blijft er minder ruimte over in je maag voor voedsel. Let er wel op dat je niet te veel water drinkt voor het eten, want voedsel is natuurlijk ook heel belangrijk voor je lichaam.

Kraanwater geeft je energie

Mensen die te weinig water drinken hebben vaak last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs verwardheid. Deskundigen hebben een verband gelegd tussen het te weinig drinken van water en de eerder genoemde zaken. Voel jij je vermoeid, dan zal het drinken van een goed glas water je weer wat energie geven. Natuurlijk is een goede nachtrust ook belangrijk.

Kraanwater vervoert de afvalstoffen in je lichaam

Ons lichaam heeft veel water nodig. Dit wordt niet alleen gebruikt als opvulling voor je maag bij het afvallen maar kraanwater heeft ook de belangrijke functie om alle afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Deze afvalstoffen verlaten je lichaam voornamelijk door je urine en ontlasting. Door genoeg kraanwater te drinken heeft je  lichaam de mogelijkheid om alle afvalstoffen te onderscheppen en weg te voeren, zodat je minder snel ziek wordt.

Kraanwater verbetert de werking van je organen

Kraanwater zorgt dat je organen hun werk goed kunnen doen. Je darmen hebben bijvoorbeeld water nodig om goed te kunnen bewegen. Hierdoor wordt je voedsel beter verteerd. Je nieren kunnen het kraanwater ook goed gebruiken. Door voldoende water te drinken kunnen de nieren gemakkelijker de afvalstoffen opruimen. Kraanwater zorgt ervoor dat je minder kans hebt op nierstenen. Alle organen hebben baat bij kraanwater.

Kraanwater verlaagt je bloeddruk

Het drinken van genoeg kraanwater zorgt voor minder kans op een hoge bloeddruk. Als je een tekort aan vocht in je lichaam hebt, zal je lichaam zijn uiterste best doen om zoveel mogelijk vocht te sparen. Je lichaam gaat nu natrium vasthouden, waardoor het laatste beetje vocht behouden blijft. Je zult minder plassen, minder zweten en je aderen zullen samentrekken. Door al deze factoren zal je bloeddruk verhogen. Zorg dus voor voldoende vocht in je lichaam door genoeg kraanwater te drinken.

Kraanwater zorgt voor stabiele PH-waardes in je lichaam

Door het drinken van genoeg kraanwater voorkom je verzuring in je lichaam. Voor een goede werking heeft je lichaam namelijk zuren en niet-zuren nodig. Je maag heeft bijvoorbeeld voldoende zuren nodig om te kunnen functioneren. Je bloed heeft om zijn werk goed te kunnen doen veel minder nodig. Genoeg kraanwater drinken zorgt, net als het eten van voldoende groente en fruit, voor stabiele PH-waardes in je lichaam.

Kraanwater bevordert een gezondere en stralende huid

Zoals we al eerder schreven heeft je lichaam kraanwater nodig om goed te functioneren. De organen in ons lichaam hebben echt voldoende vocht nodig. Daarbij mogen we het grootste orgaan van ons lichaam, de huid niet vergeten. Als je voldoende water drinkt bevordert dit de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat je minder snel rimpels krijgt, die waarschijnlijk ook minder diep en aanwezig zullen zijn.

Kraanwater voorkomt en verlicht hoofdpijn

Hoofdpijn wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Griep, verkoudheid, het stoten van je hoofd en spanning kunnen oorzaken zijn van hoofdpijn. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je te weinig water drinkt. Neem dan allereerst een flink glas water bij je pijnstiller. Dit zorgt ervoor dat de pijnstiller sneller werkt. Als je hoofdpijn minder is geworden, zorg je ervoor dat je genoeg water blijft drinken, zodat je hoofdpijn minder snel terugkomt.

Kraanwater verbetert je prestatievermogen

Kraanwater is goed voor de hersenen. Logisch, want al je organen hebben baat bij voldoende vocht. Drink in aanloop naar een belangrijke presentatie of een examen genoeg kraanwater. Door het drinken van voldoende kraanwater kun je optimale prestaties neerzetten. Vermijd voor een belangrijke prestatie zoveel mogelijk suikers en suikerhoudende dranken. Drink in plaats daarvan genoeg kraanwater en bijvoorbeeld thee. Vermijd ook cafeïne. Suiker en cafeïne geen je misschien voor een korte tijd energie, maar je geeft je hersenen een boost door ze van voldoende vocht te voorzien.

Gezonde gewoontes

Zoals je leest is kraanwater echt het beste wat je jouw lichaam kunt geven. Je houdt je lichaam gehydrateerd en voorkomt zo pijn, een hoge bloeddruk of andere kwaaltjes. Je lichaam kan bovendien beter presteren als je ze voorziet van voldoende kraanwater. Voldoende kraanwater draagt bij aan een gezondere levensstijl, maar zorg daarnaast voor een gezond eet- en beweegpatroon. Een gezond lichaam bereik je door meerdere goede gewoontes, zoals het drinken van voldoende kraanwater, samen te voegen.