Wat is beter, mineraalwater of bronwater

Wat is beter, mineraalwater of bronwater?

Het is erg belangrijk voor ons lichaam om voldoende water te drinken. Het drinken van water is ook erg gezond aangezien ons lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat. In water zitten geen calorieën en suikers die je tanden aan zouden kunnen tasten. In ons land is het heel goed mogelijk om het water dat uit de kraan komt te kunnen drinken. Naast het kraanwater kun je in de winkels ook mineraalwater en bronwater kopen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze soorten water en welk soort water kun je dan het best drinken? 

Ons kraanwater

Ons kraanwater is een van de beste soorten kraanwater die je in de wereld maar kunt vinden. Door het drinken van kraanwater kun je jezelf best een behoorlijk bedrag aan geld besparen. Het is mogelijk om voor iets meer dan een euro een heel jaar lang kraanwater te drinken. Je moet dan wel uitgaan van anderhalve liter kraanwater per dag

Door het kopen van flessen water in de winkel ben je vele malen meer geld kwijt als wanneer je kraanwater zou gaan drinken. Toch is kraanwater niet alleen goedkoper, het is ook nog eens veel beter voor ons milieu, dan het water dat je in flessen in de winkel kan kopen. 

Mocht je toch voorverpakt water willen drinken, zorg er dan wel voor dat je gebruik gaat maken van een statiegeldfles. Deze kan dan hergebruikt worden, wat ook weer beter voor het milieu is dan wanneer je de flessen weg zou gooien. 

Je zou zo een fles ook heel makkelijk zelf kunnen hergebruiken door hem te vullen met kraanwater. Als je loden leidingen of nieuwe kranen in huis hebt dan heb je andere adviezen voor het gebruik van kraanwater. Laat je hier goed over informeren. 

Bronwater

Bronwater wordt uit natuurlijke of onderaardse bronnen gewonnen. Bronwater hoeft niet behandeld of gezuiverd te worden om het te kunnen drinken. Meteen vanuit de bron wordt het in de fles gedaan, zoals je het later ook in de winkel zou kunnen vinden. 

Bronwater wordt vaak uit dezelfde laag grond gewonnen als de laag waar ons kraanwater uit gehaald wordt. Bronwater is lekker om meteen te drinken zonder dat het bronwater gezuiverd is. 

Mineraalwater

Mineraalwater is anders dan ons kraanwater en hoeft dan ook niet aan dezelfde eisen te voldoen als waar ons kraanwater aan moet voldoen. Mineraalwater bevat over het algemeen mee minerale zouten dan ons kraanwater. Het kan voorkomen dat het mineraalwater wat meer zout is dan ons kraanwater. 

Welk soort water is het meest gezond? 

Er zit maar weinig verschil tussen de drie soorten water die in ons land verkrijgbaar zijn. Het is niet bewezen dat mineraalwater of bronwater dan meer gezond zouden zijn dan kraanwater. Ze kunnen hooguit iets meer nadelen hebben. 

Waar je vooral op moet letten is het zoutgehalte. Als je dat een beetje in de gaten houdt, dan zit je met bronwater en mineraalwater net zo goed als met kraanwater. Aan kraanwater zit wel de prijs als voordeel. Het gebruiken van kraanwater kan je al gauw €500 euro op jaarbasis schelen. 

Wat is het verschil tussen mineraalwater en bronwater? 

Bronwater en mineraalwater lijken in de kern best veel op elkaar. Maar de eisen die aan bronwater worden gesteld zijn wat minder streng als bij mineraalwater. Mineraalwater moet meteen vanuit de bron worden gebotteld. 

Bronwater kan nadat het uit de bron gehaald is gewoon vervoerd worden. Daarnaast mag bronwater ook nog gewoon worden bewerkt. Hierdoor sluit je uit dat er hoge concentraties aan mineralen in het water zullen zitten.

Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden is dat bronwater vaak uit dezelfde bron wordt gehaald als waar het kraanwater vandaan gekomen is. Zo stroomt er in de omgeving van Utrecht Bar le Duc uit de kraan. Het heeft dan geen enkele toegevoegde waarde om bronwater te gaan kopen in de winkel. 

Minimale verschillen tussen de water soorten

Als je eenmaal goed gaat kijken naar de kwaliteit van ons water, dan zou je al heel snel de constatering kunnen maken dat er maar hele kleine verschillen zitten in de soorten water die je in ons land kunt verkrijgen. Mineraalwater of bronwater zijn niet gezonder als het water dat uit onze kraan stroomt. 

Fles water vs. kraanwater, welke kun je het beste kiezen?

Onder fles water wordt het water verstaan dat in petflessen of in kartonnen verpakkingen wordt verkocht in de winkels. Het zijn commerciële bedrijven die deze watersoorten produceren om de horeca en de supermarkten te voorzien van water. 

Ons kraanwater wordt gewonnen uit grondwater en oppervlaktewater. Twee derde deel wordt uit de ondergrond gehaald. De grote rivieren en het IJsselmeer in ons land zijn de meest belangrijke bronnen van ons kraanwater. 

Nadat het water uit de rivieren of het IJsselmeer gewonnen is wordt het helemaal gezuiverd. Bacteriën en andere chemische stoffen worden dan uit het water gehaald. Als het om grondwater gaat is het zuiveren van het water net even makkelijker door de verschillende bodemlagen die ook al vuil uit het water filteren. Hierdoor is grondwater minder vervuilend als oppervlaktewater. 

Fles Water wordt in tegenstelling tot kraanwater vaak helemaal niet gezuiverd. Volgens de richtlijnen is het niet toegestaan om mineraalwater te bewerken om de natuurlijke samenstelling intact te houden. Mineralen als magnesium en zout moeten behouden blijven. Alleen ijzer en zwavel mogen uit het water gehaald worden. 

Wat voor invloed heeft fles water op het milieu? 

In ons land wordt jaarlijks ongeveer 400 miljoen liter fles water gedronken. Wat eigenlijk best gek is als je je bedenkt dat wij een van de beste soorten drinkwater hebben die je in de wereld kunt vinden.

Het plastic dat gebruikt wordt voor flessenwater is niet bepaald milieuvriendelijk, al zit er wel tegenwoordig statiegeld op deze flessen. Het grootste verschil is dat mineraalwater en bronwater onbewerkte water soorten zijn.

Het kraanwater is onderworpen aan verschillende zuiveringsprocessen en hoeft aan veel minder eisen te voldoen als flessenwater. Kraanwater daarentegen is meer milieubewust in gebruik dan het gebruiken van flessenwater dat veelal in plastic flessen te verkrijgen is.