Hoe vind je de beste waterontharder

Hoe vind je de beste waterontharder

Als je op zoek bent naar deze informatie is de kans groot dat je binnenkort een waterontharder aan wil gaan schaffen. Dan is het goed om een beetje om je heen te gaan kijken en wat informatie in te gaan winnen om er achter te komen wat de beste waterontharder zou kunnen zijn. Maar wat is een waterontharder en hoe weet je dan precies welke waterontharder dan de beste voor jou zou kunnen zijn? Maar wat is een waterontharder dan en wat doet het? 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat waarmee je schadelijk hard water om kan zetten naar zacht en meer gezond water. Hard water wil zeggen dat het water kalkrijk is. Met een waterontharder wordt dit kalk uit het water gehaald. 

Het ontharden van het water gebeurt dan in twee stappen. Bij de eerste stap gaat de waterontharder aan het werk en filtert het harde water. Hierdoor kun je door de hele woning gebruik maken van het zachte water. Het water voelt nu zacht aan doordat er geen kalk meer in zit. 

De tweede stap bestaat uit het reinigen van het filter van de waterontharder. Dit is een proces dat automatisch plaatsvindt, je hoeft daar dus helemaal niets voor te doen. Dit proces wordt ook wel de regeneratie genoemd.

Op het moment van de regeneratie wordt het zout dat in de waterontharder zit gebruikt om de kalk los te maken van het filter. De losse kalkdeeltjes worden dan meteen doorgestuurd naar de afvoer. Op die manier komen deze deeltjes niet meer voor in het water. 

Waar let je op bij het kopen van een waterontharder? 

Wanneer je de beste waterontharder wil gaan kopen zul je op een aantal dingen moeten letten bij het kopen ervan. Het is namelijk niet makkelijk om meteen de beste waterontharder te kopen. Je kunt kiezen uit verschillende modellen. 

Om erachter te komen welke waterontharder de beste is voor jou komen er een aantal verschillende factoren kijken. Het is namelijk belangrijk dat je meteen de juiste keuze probeert te maken. De eerste dingen waar je mee te maken krijgt bij het kiezen van de beste waterontharder zijn:

  • Het model
  • Het type
  • Het volume van de ionen regelaar

Welke types waterontharder zijn er? 

Als je gaat kijken naar de verschillende types waterontharder, dan kom je er al snel op uit dat er 3 verschillende types waterontharders zijn. Dit zijn de types die er zijn: 

  • De waterontharder op batterijen
  • De elektrische waterontharder
  • De waterontharder op waterdruk

De waterontharder op batterijen

Er zijn drie verschillende soorten types waterontharders. Een van de waterontharders is er een die op batterijen werkt. Deze waterontharders zijn zowel tijd gestuurd en volume gestuurd. Hierdoor is deze waterontharder in staat de regeneratie op twee manieren plaats te laten vinden. 

De voordelen van deze waterontharder zijn dat je geen stroom nodig hebt om de waterontharder te laten werken. Hij is relatief goedkoop in de aanschaf en je hebt altijd zacht water door de leidingen stromen. 

De nadelen van deze waterontharders zijn dat ze  niet duurzaam zijn en op de langere termijn is deze waterontharder duurder gebleken. Ook is er een grotere kans dat er een storing optreedt in de besturing van de waterontharder. 

De elektrische waterontharder

De elektrische waterontharder heeft 230 volt nodig om zijn werk te kunnen doen. Een van de mooie dingen die deze waterontharder kan doen is het instellen van het moment waarop de regeneratie plaats moet vinden. Dit kun je doen op een moment dat je er zelf geen last van zal hebben. Zo kun je dit bijvoorbeeld in de nacht laten doen wanneer iedereen lekker ligt te slapen. 

De voordelen van de elektrische waterontharder zijn dat hij goedkoop in de aanschaf is en dat je altijd zacht water door de leidingen hebt stromen. De kans op storingen in het systeem is bij deze waterontharder een flink stuk kleiner. 

Naast de voordelen zitten er ook een paar nadelen aan. Doordat de waterontharder niet duurzaam is zal de waterontharder meer regeneratiezout gaan gebruiken. De waterontharder is niet flexibel te gebruiken doordat er altijd een stroomvoorziening aanwezig moet zijn. 

De waterontharder op basis van waterdruk

De derde en laatste variant werkt alleen maar op basis van de waterdruk. Deze waterontharder kun je alleen volume gestuurd gebruiken. Dit houdt in dat het regeneratieproces alleen in werking wordt gezet als de harskorrels helemaal verzadigd zijn. 

De voordelen van de waterontharder op basis van waterdruk zijn dat het een duurzame waterontharder is. Je hebt geen last van onnodige verspilling van het regeneratiezout. Hij is heel flexibel te gebruiken. 

Zowel de aanschaf als het gebruik op lange termijn heeft een gunstig prijskaartje en dan kun je ook nog gebruik maken van het compacte systeem van deze waterontharder en je hebt veel minder kans om een storing te krijgen in het besturingssysteem. 

De nadelen van deze waterontharder zijn dat je niet de hele tijd zacht water door de leidingen hebt stromen. Wanneer het regeneratieproces aan de gang is, is deze waterontharder niet in staat om zacht water te produceren. Ze kunnen alleen gebruikt worden in kleinere woningen en huishoudens. 

De juiste afwegingen maken voor de beste waterontharder

Om de beste waterontharder te kunnen kopen voor jezelf zul je de juiste afwegingen moeten maken. Mocht je hier niet helemaal zelf uit kunnen komen, dan kun je altijd nog vragen aan een expert welke optie voor jouw situatie de beste zou kunnen zijn. 

Je kan ook bij meerdere bedrijven verschillenden offertes opvragen. Op die manier krijg je inzichtelijk wat een waterontharder voor jouw situatie ongeveer zou moeten kosten. Je kunt namelijk alle verschillenden prijzen naast elkaar leggen en dan de juiste keuze maken. 

Wanneer je een goede vergelijking kunt maken tussen de verschillende modellen zal dit je helpen bij het maken van de afweging over welk model en type het beste bij jou past. Hiermee zorg je voor een goede basis en kun je ervan uit gaan dat je de beste waterontharder aan zal gaan schaffen, waardoor je al heel snel kunt gaan genieten van het zachte water.