Kraanwater drinken op je vakantiebestemming: waar wel en waar niet?

Kraanwater drinken op je vakantiebestemming: waar wel en waar niet?

Drink je kraanwater of uit een fles? In Nederland is het zeer vanzelfsprekend om gewoon je glas onder de kraan te houden. Dit is echter niet in ieder land zo. In welke vakantielanden mag jij een goede kraanwaterkwaliteit verwachten en in welke kun je het beste een voorraad waterflesjes inslaan?

Kraanwater in Nederland

Op vakantie in eigen land? In Nederland kun je water uit de kraan drinken. Sterker nog, de kwaliteit van het water behoort tot de beste van de wereld! Wel kan het water hard zijn. Dit is niet ongezond, maar wel slecht voor bijvoorbeeld de wasmachine. Een waterontharder lost dit probleem op. Aangezien kraanwater aan veel strengere eisen moet voldoen dan flessenwater is het minstens net zo gezond als flessenwater. Tegelijkertijd is kraanwater veel goedkoper en bovendien beter voor het milieu. Het hele jaar door water uit de kraan drinken kost je slechts een euro. Drink je enkel flessenwater? Dan kan dit je per jaar 150 tot wel 500 euro kosten. Een lening aanvragen zul je er niet snel voor doen, maar het is toch een flink bedrag!

Kraanwater in Spanje

In Spanje kun je veilig kraanwater drinken. Toch kiezen veel Spanjaarden ervoor om flessenwater te drinken, omdat het leidingwater een chloorsmaak en -geur heeft. Wel wordt er gewoon met het water gekookt, omdat tijdens het koken deze geur en smaak verdwijnt. 

Kraanwater in Frankrijk

Hoe zit het met het leidingwater van het populaire vakantieland Frankrijk? Tegenwoordig is de waterkwaliteit goed en het is dus veilig om water uit de kraan te drinken. Toch drinken veel Fransen en toeristen liever flessenwater om hun dorst te lessen. Net zoals in Spanje zit er namelijk veel chloor in het leidingwater.

Kraanwater in Scandinavië

Ga je naar het Noorden op vakantie? Als je een Scandinavisch land bezoekt, is het onnodig om flessenwater in te slaan. Kraanwater is in deze landen van uitstekende kwaliteit. In IJsland en Finland is het water uit de kraan zuiverder dan flessenwater! In het Noorse Aust-Agder is het leidingwater zo zuiver dat het zelfs geëxporteerd wordt.

Kraanwater in Turkije

Ga je op vakantie naar Turkije? Dan is het af te raden het kraanwater te drinken. Het is beter waterflesjes te kopen en deze zijn dan ook overal verkrijgbaar. Om er zeker van te zijn dat deze flesjes echt flessenwater bevatten, moet je enkel flesjes kopen die een verzegeling hebben. Zo weet je zeker dat het water niet vervangen is met leidingwater. Doe geen ijsklontjes van kraanwater in je glas. Het bevriezen van water doodt niet alle bacteriën, zoals het koken van water dat wel doet.