Water bewaren in de koelkast kan dat?

We weten allemaal dat water van heel erg groot belang is. Het is eigenlijk van levensbelang. Nu kun je water iedere dag wel uit de kraan halen. We weten dus dat water drinken heel goed is voor ons. Maar is het ook te bewaren en dan vooral in de koelkast?

Heeft water een houdbaarheidsdatum?

Wanneer je water uit de supermarkt haalt zul je zien dat er op de verpakking een houdbaarheidsdatum staat. Maar het houdt niet in dat het water niet meer gedronken kan worden na de datum die op de verpakking staat. Wanneer het water geopend is dan geldt er zeker wel een bepaalde periode dat het water nog te drinken is.

Hoelang kan je water bewaren?

Wanneer er drinkwater uit de kraan gehaald wordt, dan is dit heel erg vers. Over het algemeen zit er tussen de productie van het water en dat het uit de kraan komt ongeveer 24 tot 48 uur tussen. Het is afhankelijk van waar je het water bewaard, hoe lang het te bewaren is. 

Wanneer je water drinkt kan dit in een glas, maar ook in een plastic flesje of gewoon in de koelkast. 

Glas water naast het bed

Wanneer je water in een glas op je nachtkastje hebt staan is het beter om dit iedere dag te verversen maar ook een schoon glas te nemen. Wanneer je water in het glas doet ’s avonds dan kan de volgende morgen dit echt nog wel gedronken worden. 

Herbruikbare waterfles

Wanneer je gebruik gaat maken van een herbruikbare waterfles is het goed om deze dagelijks te verversen wanneer je het niet gekoeld kan bewaren. Het is wel goed om steeds een schone fles te hebben. Er kunnen eventueel bacteriën gaan groeien in de fles. Het schoonmaken van de fles kan met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Even in de vaatwasser is ook een optie. Het is wel belangrijk om de herbruikbare waterfles goed te drogen voor ze weer in gebruik genomen worden. 

Flesje water in de auto 

Wanneer je veel met de auto reist dan heb je vaak wel een flesje water mee. Vooral met de warme dagen is het goed om het water regelmatig te verversen of vervangen. Er kunnen bacteriën sneller groeien door de hitte. Ook kunnen er stoffen van het plastic flesje in het water komen.

Water in de koelkast

Wanneer je water in de koelkast bewaard kan je dit vaak langer bewaren. Wanneer je kraanwater in een kan in de koelkast zet kan dit bewaard worden van 3 dagen tot een week bij 4 graden. Het is wel wenselijk om de kan, fles of bak met water af te dekken met een deksel of een stukje folie. 

Flesjes water uit de winkel

Wanneer je een flesje water uit de winkel koopt dan is deze over het algemeen tot 1 jaar na de THT-datum houdbaar.  Het kan zelfs nog langer houdbaar zijn wanneer het flesje nog dicht is en het water er ook nog goed uitziet. Dat een flesje water uit de winkel langer houdbaar is komt omdat ze tijdens de productie ervoor proberen te zorgen dat er geen bacteriën in het water terechtkomen. Is een flesje uit de winkel geopend dan kan het nog 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en drinken. 

Hoe wordt water slecht?

Wanneer waterkwaliteit slecht wordt komt dit vaak door de groei van bacteriën in het water. Dit kan doordat water verwarmd, bewaard of getransporteerd wordt. Blijft een flesje dicht, wordt het donker bewaard en bij 4 graden gekoeld, dan kan het langer bewaard worden. Wanneer het flesje water al een aantal weken in een snikhete auto ligt dan is het beter dit niet meer te nuttigen. 

Wanneer de water fles eenmaal geopend is krijgen de bacteriën de mogelijkheid om hun gang te gaan. Omdat er uit het water fles gedronken wordt wisselen speeksel resten en water zich uit en worden de bacteriën gekweekt. Dit gaat ook nog eens op een hele snelle manier. 

Hoe kan je ervoor zorgen dat het water in je waterfles lang goed blijft?

Het is belangrijk dat we iedere dag voldoende water drinken. Het is dan ook wel zo fijn dat we dan weten hoe je het water in de fles zo lang mogelijk goed kan houden. Nu kiezen de meeste mensen voor een herbruikbare waterfles. Nu is het wel zo dat daar de meeste bacteriën op achter blijven. Maar wanneer de herbruikbare waterfles regelmatig schoongemaakt wordt, is er niets aan de hand. Dit schoonhouden van een waterfles kan je doen met water en een drupje afwasmiddel. 

Als het water voldoende gekoeld wordt kan je water ook lang goed houden in een fles. Het beste is dat het bij 4 graden gekoeld blijft. 

Wanneer er veel bacteriën in het water komen van een waterflesje dan is er de mogelijkheid dat er bijwerkingen van komen in de vorm van misselijkheid, maagklachten, diarree en braken. Vooral wanneer water warm geworden is doordat het bijvoorbeeld in een warme auto ligt dan kunnen de bacteriën juist harder groeien. 

Hoe weet je of water nog goed is?

Wanneer water niet meer goed is dan groeien er bacteriën in maar dit kunnen ook algen, schimmels of gisten zijn. Daarbij begint het water dan ook vies te smaken. Je kunt het zelf vaststellen of het niet meer goed is. Vaak is het water dan ook niet meer helder en vaak drijven er dan vlokken in, er zitten zwarte puntjes in, het ruikt vies en smaakt vies. Twijfel je of het nog goed is dan kan er altijd aan geroken worden of zelfs een klein slokje genomen worden. 

Tips om water goed te houden in een flesje!

Wanneer je dagelijks water uit een flesje drinkt dan is het goed om een herbruikbaar flesje te gebruiken omdat dit bespaart in de portemonnee maar ook voor het milieu is dit beter. Zorg er dan in elk geval voor dat het flesje dagelijks schoongemaakt wordt en er weer vers water in gedaan wordt.