Hoelang kun je ijsklontjes bewaren?

Langzaam kruipt de temperatuur omhoog. Voordat je het weet, dient de zomer zich weer aan. De barbecue kan weer van stal worden gehaald. Heerlijk buiten eten met familie en vrienden. Daar hoort natuurlijk ook een heerlijk gekoeld drankje bij. Zorg dan ook dat je altijd wat ijsklontjes in de vriezer hebt liggen. Maar hoe lang kan je eigenlijk ijsblokjes bewaren? Dit hangt af van een aantal zaken. In dit artikel lees je alles over de houdbaarheid van ijsklontjes. Heb je nog ijsblokjes van vorige zomer in de vriezer liggen, gooi ze dan snel weg.

Gewoon water heeft ook een houdbaarheidsdatum

Als je wilt weten hoelang je ijsklontjes bewaren kunt, moet je eerst weten hoe het met de houdbaarheid van het water is gesteld. Misschien sta je er niet direct bij stil. Gewoon kraanwater is echter een zogenaamd dagvers product. Je kunt dit buiten de koel- of vrieskast, ongeveer een dag goed houden.

Daarentegen heeft zuiver water, ook wel aangeduid als H2O, helemaal geen houdbaarheidsdatum. Doordat er geen stoffen in zitten die bacteriën in leven houden, kun je dit dus oneindig lang bewaren.

Water bederft dus door de bacteriën. Deze komen op allerlei manieren in het water terecht. Alleen al via een vieze kraan komen er al snel enorm veel bacteriën in het water terecht. Zodra er zuurstof bij het water komt, krijgen de bacteriën de kans om te groeien.

De houdbaarheid van ijsblokjes

Je zou denken dat ijsblokjes in de vriezer vrij zijn van bacteriën. Niets is minder waar, ze kunnen er gewoon overleven. De lage temperaturen zorgen er wel voor, dat het aantal bacteriën niet groter wordt, of in ieder geval wordt afgeremd.

Hoe lang je de ijsklontjes kunt bewaren hangt grotendeels af van de verpakking. Heb je zelf ijsklontjes gemaakt in een open bakje, dan blijven deze ongeveer twee weken goed. Dit lijkt vrij kort, maar dat heeft een reden.

De deur of klep van jouw vriezer wordt regelmatig geopend om er andere producten uit te halen of bij te zetten. Door de oplopende temperatuur kunnen de andere aanwezige producten vervliegen. Doordat na het sluiten van de vriezer de temperatuur weer daalt, kunnen vocht maar ook de vervlogen dampen een laagje op jouw ijsklontjes gaan vormen en vastvriezen.

Het heeft geen zin om ze af te spoelen. De ijsklontjes zijn namelijk poreus en de bacteriën kunnen zich in de poreuze structuur nestelen.

Het is dan ook veel beter om ijsklontjes luchtdicht te verpakken. Op deze manier kun je ze tot wel drie maanden lang bewaren, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze bederven.

Als je ‘s zomers op een terrasje zit met een heerlijk koel drankje, hoef je je geen zorgen te maken. In de Nederlandse horeca zijn de kwaliteitseisen hoog en de omloopsnelheid van ijsblokjes is hoog. Ze zullen dan ook vrijwel nooit langer dan twee weken in de vriezer liggen. In het buitenland moet je altijd een beetje voorzichtig zijn.

Tip en trucs

Als je nu zelf een barbecue gaat organiseren wil je daarbij natuurlijk ook heerlijk koele drankjes serveren. Zeker als je veel gasten krijgt, is de kans aanwezig dat je koelkast en vriezer overvol zijn. Maar wat kun je doen als blijkt dat je ijsklontjes niet meer kwijt kunt? Of misschien heb je wel geen vriezer. Hieronder volgen een aantal handige tips die je helpen om desondanks toch overheerlijke drankjes met ijsklontjes te serveren.

Gebruik een emmer of een koelbox

Een koelbox is ideaal als je bijvoorbeeld je ijsblokjes in de supermarkt gaat kopen. Een koelbox is bekleed met isolerend materiaal. Hierdoor blijft het ijs tot wel acht uur koud. Je kunt dezelfde koelbox dus ook thuis gebruiken als je geen plek meer hebt in de vriezer. Gebruik wel altijd een kunststof koelbox, deze geleidt de warmte veel minder waardoor het ijs minder snel smelt dan bij een metalen box.

Je kunt ook een emmer gebruiken, maar dit werkt veel minder goed. Door de emmer of de koelbox van binnen te isoleren met aluminiumfolie, zorg je ervoor dat de warmte wordt gereflecteerd door de folie. Hierdoor zal het ijs minder snel smelten. Door er aan de buitenkant nog een handdoek omheen te wikkelen, zorg je voor een nog betere isolatie.

Mocht je zowel geen vriezer, koelbox of emmer hebben, kun je het ijs ook in de koelkast bewaren. Hiervoor moet je het ijs wel in aluminiumfolie wikkelen, zodat het niet kan opwarmen. Dit werkt echter maar voor een paar uur. Hoe beter je het isoleert, des te beter het werkt. Als je verpakte ijsklontjes hebt, laat dit dan in de verpakking zitten. Zo blijft het ook weer langer koud.

Zorg voor volume

Zorg ook voor voldoende volume. Hoe groter de ijsblokken zijn, des te langer het duurt voordat ze smelten. Naast grote blokken, is het ook slim om grote hoeveelheden bij elkaar te bewaren. Zo houden de ijsblokjes elkaar koel. Hoe meer hoe beter dus.

Waar je wel op moet letten is dat je regelmatig het smeltwater laat weglopen. Water is nu eenmaal warmer dan ijs. Het smeltwater zal de ijsblokjes dus sneller doen smelten. Giet de emmer of de box dus regelmatig leeg. Er zijn overigens ook koelboxen die een stop aan de zijkant hebben. Zo wordt het gemakkelijker om het water weg te laten lopen. Mocht je een koelbox gaan aanschaffen, is het slim om hier op te letten.

Gebruik kokend water

Het klinkt misschien gek, maar als je zelf ijsklontjes wilt gaan maken, is het beter om kokend water te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de luchtbelletjes uit het ijs verdwijnen. Zo krijgen de ijsblokjes een veel hogere dichtheid. Hierbij geldt dat hoe hoger de dichtheid van het ijsblokje is, des te langer het zal duren voordat het is gesmolten.

Je kunt dit heel eenvoudig doen door water te koken en het in de ijsblokbakjes te gieten. Daarna kun je ze in de vriezer plaatsen. Zo simpel werkt het. Met deze truc kan je ook heel eenvoudig transparant ijs maken. Dit is perfect om bijvoorbeeld luxe cocktails voor je gasten te maken. Hiermee zul je zeker een goede beurt bij je gasten maken. Succes gegarandeerd!