Wat gebeurt als je water te lang laat staan

Wat gebeurt als je water te lang laat staan

Water is iets wat van levensbelang is. Ons lichaam bestaat dan ook voor ongeveer de helft uit water. Nu is water drinken ook heel erg goed voor lichaam. Maar hoe het nu met de houdbaarheid zit van water weten we dat ook? 

Hoelang blijft kraanwater of water in een flesje goed? 

We denken allemaal wel eens als het water wat al even op een nachtkastje staat nog wel te drinken is. Maar ook als het oud of vies smaakt kan je het nog veilig drinken. Dus heb je een glas water de hele nacht op je nachtkastje staan dan kan je dat nog gewoon drinken. Veel mensen drinken het ook nog wel na een nacht maar als het er langer staat dan is het beter van niet. 

Wanneer water langer staat wordt de smaak anders omdat sommige algen, schimmels en/of gisten de smaak aantasten. Volgens onderzoekers is de kans heel erg klein dat ziekte veroorzakende organismen in het water groeien. 

Wanneer water bedorven is dan kunnen kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand er ziek van worden.  

Water kan je het beste goed houden door het te bewaren bij lage temperaturen zoals in een koelkast, het niet in direct contact laten komen met zonlicht, het water in een schone en ongebruikte fles te doen of het in een glazen of roestvrijstalen fles te doen. 

Water uit de kraan

Het water wat we uit de kraan halen is heel erg goed in Nederland. In Nederland hebben we hele strenge controles en normen. Kraanwater is dan ook gekoeld een paar dagen te bewaren. Als je het twee dagen in de koelkast zet dan is dat geen enkel probleem. Wanneer je kraanwater in een flesje doet is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken met afwasmiddel. Bij een plastic flesje is het zo dat de bacteriën via het flesje in het water komen. 

De waterkwaliteit wordt tijdens alle fasen van het zuiveringsproces door waterleidingbedrijven gecontroleerd. Wanneer de concentraties verhoogd zijn wordt er al actie ondernomen in de vorm van extra schoon water toevoegen of als het heel erg is de bron of inlaat sluiten. Dit is ook de reden dat kraanwater kwaad kan. 

Water uit flessen

Wanneer je water uit flessen drinkt wordt dit er met een bepaalde druk gedaan. Omdat erin water niets zit kan het ook niet bederven. Een ongeopende fles is dan ook lang houdbaar. Alleen als de fles los is dan is het minder houdbaar. Omdat een fles dan los is komen er ook speeksel bacteriën bij en dan kan het sneller bederven. Daarom is het advies ook dat geopende flesjes water 3 dagen buiten de koelkast kunnen en 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaard kunnen worden. 

Omdat er een houdbaarheidsdatum op de waterflesjes moeten van de warenwet houdt het niet in dat het water vanaf die datum bedorven is. Het is na die datum minder lekker en fris. 

Water op warme dagen meenemen

Wanneer je met warme dagen op pad gaat dan is het goed om water mee te nemen. Het is met warm weer belangrijk dat je voldoende drinkt omdat je ook veel zweet en dan weer vocht verliest. Wanneer je met de auto er op uit gaat en water mee neemt en het flesje vervolgens de hele dag in de warme auto ligt is het goed om dit eerst te verversen voor ervan gedronken wordt. Bacteriën houden van warmte en met een eigen flesje water is er iets meer kans op bacteriën.

Kan je bacteriën in water zien?

Wanneer je waterflesjes zelf vult kunnen er toch nog per ongeluk bacteriën in komen en daarom is het dan ook verstandig om het flesje dagelijks ververst. Het flesje kan op een vieze plek gestaan hebben of je fles is niet voldoende schoongemaakt. 

Bacteriën die in water zitten zie je dus niet en als de zon erop staat of als het warm wordt kunnen de bacteriën hard gaan groeien. 

Hoe ruikt bedorven water?

Wanneer het water muf begint te ruiken dan zitten er bacteriën in. Die geur komt tot stand door de gassen die de bacteriën uitscheiden. Het is wel heel erg moeilijk waar te nemen of water bedorven is omdat je het niet ziet of proeft. Het is in elk geval bewezen dat je niet ziek kan worden van bacteriën in het water. 

Wil je nakijken of je water bedorven wat in een plastic flesje zit dan kan je eraan ruiken of het muf is. Wanneer dit dan het geval is dan is het waarschijnlijk bedorven. 

Wanneer je bedorven water hebt gedronken is dat helemaal niet erg. Het is eerder een niet echt fris idee. Het is dus zeker niet schadelijk. 

Is verpakt water beter?

Verpakt water is nadelig voor het milieu dit komt vooral door de productie en het afval van de verpakkingen. Daarbij is verpakt water in een pak of een fles veel duurder dan kraanwater. 

Welk water kan je beter drinken?

Wanneer je water wilt drinken heb je een keuze uit kraanwater, mineraalwater of bronwater. In Nederland doe je er goed aan om kraanwater te drinken. Nu is bronwater en mineraalwater ook te verkrijgen met en zonder koolzuur. 

Bronwater wordt meestal uit natuurlijke of onderaardse bronnen gewonnen. Dit wordt ook niet behandeld of gezuiverd voor het in de verpakking gaat. 

Mineraalwater heeft niet dezelfde eisen als het kraanwater maar er zitten vaak wel meer minerale zouten dan in kraanwater. Het kan dus zijn dat het zouter is. 

Bron- en mineraalwater met koolzuur is vaak zuurder dan dat er geen koolzuur in zit. Dit kan dagelijks gedronken worden en is dan ook niet slecht voor de tanden. 

Er kan ook gekozen worden voor water met een smaakje. Hier is vaak alleen een smaakaroma aan toegevoegd. Er is dan wel een grotere kans op bacteriën die er aanwezig kunnen zijn in de verpakking. De houdbaarheidsdatum is dan ook iets wat goed in de gaten gehouden moet worden. Hierna is het vaak niet echt gezond meer om te drinken.