Een waterbesparende douchekop. Hoe werkt het en welke is de beste?

Een waterbesparende douchekop. Hoe werkt het en welke is de beste?

Een hele goede manier van water- en energiebesparing die behoorlijk vaak wordt gebruikt en steeds meer populair wordt is het gebruiken van een waterbesparende douchekop. Deze kom je in steeds meer huizen tegen. Een waterbesparende douchekop kan je heel makkelijk zelf ophangen en ze zijn ook niet heel erg duur. In deze blog kan je meer lezen over een waterbesparende douchekop en hoe die precies werkt.

Een waterbesparende douchekop, wat is het? 

Een waterbesparende douche kop is een douche kop waar onder druk water met lucht wordt vermengd. Vergeleken met een traditionele douche kop verbruikt een waterbesparende douche kop veel minder water.

Een waterbesparende douche kop zal om en nabij de 6 liter water gebruiken per minuut. Een traditionele douchekop daarentegen gebruikt tot wel 20 liter water per minuut. Het verschil in waterverbruik tussen deze twee douchekoppen is dus best groot. 

Wanneer je besluit een waterbesparende douchekop te gaan gebruiken zou je wel 35 procent kunnen besparen op de inkoop van drinkwater. Ook de hoeveelheid energie die je gebruikt voor het opwarmen van het water ben je dan meteen aan het besparen.

Als je echt milieubewust met water om wil gaan dan zou je het gebruik van een waterbesparende douchekop kunnen combineren met korter douchen. Op die manier bespaar je op twee manieren, want als je ook nog eens korter gaat douchen bespaar je dus dubbel op het aantal liters water dat je per minuut gebruikt. 

Tegenwoordig heb je ook een waterbesparende regendouche. Deze regendouche zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je in een enorme regenbui bent gaan staan als je onder de douche staat. De regendouche is een hele fijne douche en zorgt ervoor dat je jezelf extra kan ontspannen en dat terwijl je water aan het besparen bent.

Hoe werkt een besparende douchekop?  

Door het ontwerp van de douchekoppen wordt er lucht onder druk met het water gemengd. Op het moment dat het water uit de douchekop komt zet die lucht weer uit. Doordat je hierdoor een grotere druk krijgt, wordt de snelheid van het water verhoogd. Hierdoor voelt het douchen nog meer comfortabel en zul je beter gereinigd worden onder de douche.

De weerstand in een waterbesparende douchekop is veel groter dan die in een traditionele douchekop. Hierdoor zal er een grotere druk in de slang ontstaan dan bij een traditionele douchekop. Je moet dan ook wel een doucheslang hebben die tegen die druk kan. 

Hoe werkt een besparende douchekop?

Om ervoor te zorgen dat je een slang hebt die tegen die druk kan is het een betere keuze om een waterbesparende doucheset te kopen. In een waterbesparende doucheset zit de slang inbegrepen. Hierdoor weet je zeker dat de slang die meegeleverd is ook opgewassen is tegen de verhoogde druk. 

Wat zijn de kosten van een waterbesparende douchekop?

De aanschafwaarde van een waterbesparende douchekop varieert tussen de 15 euro en over de honderd euro. Als je een goede waterbesparende douchekop wil hebben kan je rond de 40 euro echt goed slagen. 

De keuze voor welke waterbesparende douchekop zal afhangen van het aantal liters water per minuut. Hoe minder liters water hoe beter de keuze zal zijn. Binnen een jaar heb je de aanschafwaarde weer terugverdiend op het besparen van water. 

Welke waterbesparende douchekoppen zijn het best? 

Als je een waterbesparende douchekop of doucheset aan wil schaffen, dan is het verstandig je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende douchekoppen die op de markt zijn. Om je hierbij een beetje te helpen vind je hier een aantal beste keus waterbesparende douchekoppen op een rij:

De Grohe Vitalio Start2- handdouche

Wanneer je voor het beste wil gaan en wil je de beste aankoop doen als het gaat om een waterbesparende douchekop? Dan moet je beslist de Grohe Vitalio start 2 handdouche aanschaffen. Deze waterbesparende douchekop is voorzien van een mooi ontwerp, de werking is uitmuntend en het waterverbruik is heel erg gunstig. 

Ook de prijs mag er zijn. Deze is namelijk voor minder dan 30 euro aan te schaffen. Deze douchekop heeft twee verschillende stralen die je in kan stellen. Hierdoor kan je volop genieten van het douchen. Je hebt hier de regen straal of de massagestraal. Je kan zelf kiezen welke straal je zou willen gebruiken. 

De Tiger Turbo Saver Handdouche

Als je het fijn vindt om water te besparen zou je de Tiger Turbo Saver handdouche moeten hebben. Deze douchekop bespaart tot wel 60% water als je aan het douchen bent. Uit deze douchekop komt een krachtige straal waar je heerlijk onder kan genieten van je douche. Ook heeft deze douchekop een antikalk functie, hierdoor is de douchekop makkelijk schoon te houden. 

Douchekop Lehmann Premium 

Deze douchekop is leuk om naar te kijken, maar dat is maar bijzaak. De hoge kwaliteit van deze douchekop zorgt er ook voor dat hij handig is om te gebruiken. Je kan hem als handdouche gebruiken, maar je kan hem ook gewoon ophangen. De prijs is zacht en je zult er water mee besparen. 

Tiger Valencia Handdouche

Met deze douchekop kan je tot wel 40% water besparen. De douchekop is makkelijk te onderhouden door de antikalk werking die erop zit. De douchestraal kan je in drie verschillende standen instellen. De massagestand, de bruisende stand en de volle stand. De handdouche zal nooit te warm worden om in je hand te houden. De douchekop is ook nog eens eenvoudig te monteren. 

Grohe Power en Soul 130 Douchekop

Met deze douchekop weet je zeker dat je water en geld zal besparen. Toch zul je een volle douchestraal krijgen en het water zal gelijk verdeeld worden over alle aanwezige sproeigaten. Ook zit er een speedclean functie op die je douchekop kalkvrij zal houden. Hij ligt heel fijn in de hand en met een druk op de knop is het eenvoudig om te wisselen van straal. 

De rain straal geeft fijne druppels, waardoor het effect van een regenbui wordt nagebootst. De O2 straal zorgt ervoor dat je een luxe douche-ervaring die goed is voor lichaam en geest. De douchekop is makkelijk te reinigen met een zachte doek, hiermee geef je de douchekop meteen een mooie glans. 

Kan je je traditionele douche ook waterbesparend maken? 

Als je douche veel water bespaart kan je altijd een poging wagen om hem waterbesparend te maken.  Dit zou je kunnen doen door een stroombegrenzer of een waterbespaarder. Dit is een rubberen ring die je tussen de slang en de douchekraan moet plaatsen.

Als dat werkt, is het niet meteen nodig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Het is alleen niet zo dat je evenveel water gaat besparen als met een waterbesparende douchekop. Als je begrint met besparen is het altijd goed om ergens te gaan beginnen. Later kan je dan altijd nog een waterbesparende douchekop aanschaffen wanneer je nog meer water wil gaan besparen.