Wat is de watertemperatuur in de Noordzee, het IJsselmeer of de Maas  

Wat is de watertemperatuur in de Noordzee, het IJsselmeer of de Maas  

Dat we dol zijn op de zee is in de loop van de jaren wel erg duidelijk geworden, want als we een dagje vrij hebben of als we vakantie hebben gaan we graag naar het strand. Ergens is dat ook niet zo gek, want wat is er nu fijner dan lekker vertoeven aan het strand en misschien zelfs wel een duik nemen in de zee? Hoewel we het ook heel fijn vinden gewoon even lekker uit te waaien aan het strand, vinden we het toch belangrijk om te weten hoe de watertemperatuur is. Hoe is het eigenlijk gesteld met de watertemperatuur Noordzee? Wij gaan je in deze blog alles vertellen over de watertemperatuur Noordzee, maar ook op de verschillende plekken waar wij lekker van de zee kunnen genieten.

Watertemperatuur Noordzee

In de winterperiode is de Noordzee op zijn koudst, de gemiddelde temperatuur ligt in deze periode namelijk op ongeveer 5 graden. Dat is wel heel erg fris, hoewel we met zijn allen gerust genieten van een nieuwjaarsduik in het koude water.  Als de zon lekker veel schijnt en we kunnen lekker genieten van het warme zonnetje, dan warmt de temperatuur van de zee een behoorlijk stukje op. In de zomerperiode kan dit namelijk wel oplopen tot 20 graden, heerlijk voor de heetste zomerdagen als je echt even wilt verkoelen. Voor de watersporters onder ons is het natuurlijk ook genieten geblazen als het zeewater een stuk warmer is dan de 5 graden uit de winterperiode.

De watertemperatuur Scheveningen

Scheveningen is een prachtige plek om naartoe te trekken, niet alleen vanwege de zee natuurlijk. Scheveningen is een echte toeristenplek, maar hoe is het eigenlijk gesteld met de watertemperatuur Scheveningen? De zee bij Scheveningen hoort bij de Noordzee, maar toch kan deze wel een beetje fris zijn. De minimale watertemperatuur lag namelijk ongeveer 7 jaar geleden op ongeveer 4 graden, terwijl deze het laatste jaar 9 graden was. Het hoogtepunt lag op 21 graden, maar 7 jaar geleden lag de maximale watertemperatuur nog op 16 graden. Een heel groot verschil zou je dus wel kunnen zeggen. We zouden wel kunnen zeggen dat de watertemperatuur in de afgelopen jaren een stuk aangenamer geworden is.

Zijn er verschillen tussen de watertemperatuur IJsselmeer en de watertemperatuur Maas?

Het grote verschil tussen de watertemperatuur IJsselmeer en de watertemperatuur Maas, is dat de IJsselmeer wel eens een stukje warmer kan worden dan de Maas. Hoewel beide in temperaturen gestegen zijn de afgelopen jaren, dit heeft vooral te maken met de luchtstroom die we kennen. Als je echt even wilt genieten van het zeewater, dan is laat in de zomer een perfecte keuze. Laat in de zomer is de watertemperatuur namelijk op zijn hoogst. Wist je dat de Noordzeekust en het IJsselmeer wel eens een watertemperatuur gekend hebben van maximaal 24 graden?

Hoe kun je de watertemperatuur in de gaten houden?

Er zijn gelukkig sindsdien handige hulpjes te vinden, zodat jij precies weet hoe de zeewatertemperatuur is. Het grote voordeel hiervan is, dat je precies weet wat je kunt verwachten op de plek waar je heen wilt gaan. Het kan namelijk zo zijn dat het water nog een beetje aan de koude kant is, waardoor je misschien liever op een later moment naar de zee wil gaan. Ook kan het zo zijn dat het zeewater de perfecte temperatuur voor jou heeft, en dat je over enkele uren lekker aan de zee vertoeft. Kijk altijd naar de laatste informatie, zodat er voor jezelf geen misverstanden kunnen ontstaan.

Zwemmen in de zee

Het is natuurlijk een feestje als we mogen en kunnen zwemmen in de zee, zeker tijdens de warme zomerdagen. Let wel goed op dat je gaat zwemmen op plekken waar geen blauwalgen zijn, deze kunnen zich namelijk ontwikkelen als de watertemperatuur boven de 20 graden komt. Van blauwalgen kunnen we ziek worden, waardoor het handig is altijd de adviezen die gegeven worden op te volgen. Deze worden meestal aangeven op de plek van de zee, maar soms kun je deze ook al online vinden als je de informatie voor je bezoek aan de zee opzoekt.

Hoe is het eigenlijk gesteld met de koelcapaciteit van water?

Het komt soms voor dat de zee watertemperatuur boven de 23 graden komt, hierdoor kan het water niet goed meer koelen. We zouden wel kunnen stellen dat de koelcapaciteit een stuk minder wordt bij warmte. Hoe zou je de juiste temperatuur dan kunnen behouden, een vraag die vele mensen zich best wel afvragen. We zijn dan meer water nodig om dezelfde effecten te kunnen behouden. Het is best een beetje ingewikkeld en er zijn verschillende strenge afspraken over het koel houden van het water, want we mogen het namelijk niet leuk raak afvoeren. We willen tenslotte ook niet dat we de natuur aantasten, omdat deze juist beschermd moet blijven worden. De afspraken die er gemaakt zijn, worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Hoe zit het met watertekorten?

We kunnen te maken krijgen met watertekorten, denk maar eens aan de hele droge zomers als er geen spatje regen valt. Het grondwaterpeil wordt dan te laag, we hebben dit al eens meegemaakt in de afgelopen paar jaar. Koelwater wordt vooral gebruikt als een energievoorziening, dit kan gevaar opleveren voor deze branche als er een watertekort ontstaat, maar ook als er onvoldoende koelwater is. Het kan zelf voorkomen dat sommige productie niet door kan gaan en tijdelijk moet stoppen als er geen koelmogelijkheden meer zijn. We kunnen niet al het water lozen in de rivier namelijk en hier weer vers koel water voor terug halen. Het is een proces, waarvan wij vooral moeten hopen dat we niet te maken krijgen met watertekorten.

Wanneer kan zich een ijs ontwikkelen?

Misschien had je er niet eerder bij stilgestaan, maar als de watertemperatuur onder de 1.5 graden komt kan er al een ijslaagje ontstaan. We kunnen niet heel snel schaatsen op de zee, dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid water en ook met de scheepvaart. De scheepvaartroutes worden aangegeven op ijskaarten, deze moeten namelijk wel toegankelijk blijven. Als deze behoorlijk bevriezen, dan ontstaat er een grote kans op stuwen in de Maas. De stuwen kunnen namelijk vast vriezen als er een hoog water aan zal komen. Een leuk weetje, honderd procent zuiver water bevriest pas als het 0 graden is. Maar bij het zeewater ligt het net een beetje anders, deze bevriest namelijk pas als het water -2 graden wordt. Dit laatste heeft te maken met de stofjes die in zeewater zitten, maar heeft wel een behoorlijke invloed op de watertemperatuur.