Zilvervisjes. Wat zijn zilvervisjes en hoe kom je ervan af?

Zilvervisjes. Wat zijn zilvervisjes en hoe kom je ervan af?

Denk je zilvervisjes in jouw woning te hebben? Of zouden het papiervisjes kunnen zijn? Je moet dit eerst wel even bekijken voor je over kan gaan tot bestrijding. Hoe kun je dit vaststellen? Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk en leveren geen direct gevaar op voor de gezondheid. De naam heeft dit diertje te danken aan zijn zilverachtige kleur. Deze kleur is afkomstig van zijn schildjes en doen zilverachtig aan. Dat het de naam “visje” heeft gekregen komt door de manier waarop hij zich voortbeweegt. Dit lijkt op de beweging van een vis. Vandaar dus de naam zilvervisje. Hoe ziet een papiervisje eruit? We zullen hieronder de verschillen bespreken. 

De verschillen tussen zilver- en papiervisjes

Zilvervisjes zijn zo’n zeven tot twaalf millimeter groot en zijn zilver van kleur. Papiervisjes zijn iets groter, zij kunnen tot vijftien millimeter groot worden. Ze zijn grijs van kleur en hebben spikkels. Beiden soorten beestjes houden van een vochtige en warme omgeving. Echter de zilvervisjes vind je vaker in vochtige ruimtes. Papiervisjes houden zoals de naam al doet vermoeden meer van behang, boeken en documenten. 

Als je in een nieuwbouwwoning woont is de kans aanwezig dat je last hebt van papiervisjes. Dit komt omdat zij afkomen op bouwvocht wat in het cement zit. Beide beestjes zijn actief in het donker. Het belangrijkste verschil zit hem dus in de leefomgeving. Een zilvervisje kom je tegen in de badkamer, keuken of kelder terwijl een papiervisje liever in een boekenkast woont.

Zijn zilvervisjes schadelijk

Een zilvervisje en hun uitwerpselen zijn geen gevaar voor de gezondheid. Dit is bij huisstofmijt bijvoorbeeld wel het geval. Maar wanneer je veel last hebt van zilvervisjes in je huis, is het wel een signaal dat je huis veel te vochtig is. Een te vochtig huis is schadelijk voor je gezondheid. Bovendien kun je ook op plekken schimmel krijgen op muren of in een plafond. Het is van belang om direct in te grijpen en iets aan de hoge luchtvochtigheid in je huis te doen.  

Wat kun je doen om zilvervisjes te voorkomen

Het is van belang om je huis goed te ventileren. Vocht mag geen kans krijgen. In de badkamer moet je zorgen voor een goede ventilatie. Doe bijvoorbeeld na het douchen een raampje open in de badkamer als dit kan, of gebruik de ventilatie tijdens het douchen. Heb je in jouw huis een vochtige kelder, plaats daar dan een vochtvreter. Heb je een heel vochtige kelder of kruipruimte dan is vloerisolatie het overwegen waard. Je vindt zilvervisjes soms ook in de bekleding van een bank of stoel. Ze zijn namelijk ook gek op katoen en stoffen. Als je zilvervisjes elders in je huis aantreft controleer dan ook op andere plekken in je huis zodat je zeker weet dat zich daar geen zilvervisjes bevinden. 

Luchtvochtigheid

Zilvervisjes zijn vaak in nieuwbouwhuizen te vinden. Dit komt omdat de huizen erg vochtig zijn door het bouwvocht wat in het cement zit. Het oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hen uit. Ventileer je huis zodra je erin woont dus extra en zet een vochtvreter in de vertrekken zodat je de luchtvochtigheid naar beneden brengt. 

Zilvervisjes gaan dood als de luchtvochtigheid onder de vijftig procent komt. De eitjes van dit beestje komen pas uit als de luchtvochtigheid minstens een maand vijfenzeventig procent of hoger bedraagt. Heb je erg veel last van zilvervisjes koop dan een hygrometer om de luchtvochtigheid in verschillende vertrekken in huis te meten. Op die manier kom je erachter waar er een vochtprobleem zit en kan je er iets aan doen. Je moet wel op tijd beginnen met het bestrijden van vochtproblemen, want voor je het weet heb je een plaag zilvervisjes. Deze beestjes kunnen zich razendsnel voortplanten. 

Zilvervisjes bestrijden

Je wilt van zilvervisjes af dus moet je ze bestrijden, maar hoe doe je dit op een goede manier? Er zijn een paar middelen om zilvervisjes te vangen. Zoals gezegd kan een hygrometer al veel doen maar er zijn nog meer hulpmiddelen om een zilvervis te bestrijden. We hebben ook al het ventileren benoemd. Een zilvervis houdt van warmte. Zorg er dus voor dat het in huis nooit meer dan 21 graden is. Het scheelt jou niet alleen in de kosten voor energie maar je voorkomt ook dat je later te maken krijgt met een plaag. 

Zorg dat je vochtige kleding, zoals regenpakken of sportkleding eerst goed laat drogen voor je het in de wasmand gooit. Je voorkomt hiermee dat zilvervisjes in de kledingkast gaan zitten tussen je vochtige schone was. Hang vochtige regenkleding te drogen en laat het niet als een kluwen op elkaar zitten. 

Kit de naden en kieren in jouw huis goed dicht. Het is van belang om dit te doen voordat de winter zijn intrede doet. Op deze manier zorg je ervoor dat de zilvervisjes zich minder makkelijk door je huis verspreiden. Deze beestjes zijn gek op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zorgen ervoor dat zilvervisjes zich in je keuken gaan nestelen. Zilvervisjes doen zich graag tegoed aan organisch materiaal zoals voedselresten, suikers en andere soorten koolhydraten zoals aardappel. Het diertje is echter zo klein en eet zo weinig dat je er geen erg in zal hebben. Zorg er dus voor dat je verpakkingen goed af sluit en kruimels en etensresten direct opruimt.

Zilvervisjes bestrijden

Laat de naden van je behang goed op elkaar aansluiten. Wanneer alles netjes naadloos op elkaar aansluit hebben zilvervisjes geen kans om zich erachter te nestelen en zich te vermenigvuldigen. Ook zorg je op die manier ervoor dat je behang netjes blijft en de zilvervisjes geen schade aan je mooi behangen muur veroorzaken. 

Als het niet lukt om van zilvervisjes af te komen

Als het je niet lukt om van de zilvervisjes af te komen dan zal je een expert moeten inhuren die de zilvervisjes voor jou kan bestrijden. Ga niet zelf met chemische middelen aan de slag want die kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid van huisdieren, kinderen en jezelf. Het is dan beter om een erkend bedrijf in te huren om je advies te geven en zo nodig in te grijpen in het bestrijden van zilvervisjes.