Een grote lege plek in je tuin die je graag wilt opvullen dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je wilt graag een wel overwogen besluit maken voor je de leegte op gaat vullen en het moet ook nog eens een mooie uitstraling hebben. Je gaat op zoek, maar je vindt het nogal lastig een keuze te kunnen maken. Wordt het niet te groot, past het in de tuin en staat het wel zo leuk als je gehoopt had. Allemaal vragen waar je mee loopt, voordat je een waterornament of fontein in je tuin gaat plaatsen. Misschien ook wel belangrijk het moet niet te veel onderhoud vragen. Om een goede keuze te maken is het verstandig eerst eens te gaan kijken wat je echt leuk vindt. Inspiratie opdoen is hierin de beste keuze die je kunt maken, want een waterornament of fontein zijn er in vele soorten en maten.
Een waterornament of fontein?
Een waterornament is eigenlijk een soort van tuinbeeld in combinatie met water. In een aantal gevallen beschikt een waterornament ook over verlichting en soms zelfs een mist effect. Erg leuk en eigenlijk altijd een eyecatcher voor in je tuin, je kunt ze in de meeste gevallen op verschillende plekken neerzetten. Een fontein geeft in de meeste gevallen vooral water, dit is wel lekker rustgevend als je daarvan houdt. Wist je dat een fontein ook lichtjes kan bevatten, dit geeft wel een hele mooie look aan je tuin. Fonteinen spuiten onder druk water en geven een heel mooi effect, op deze manier zal dit de aandacht vragen van iedereen die voorbij loopt. Fonteinen zijn er in verschillende maten, zo kun je kiezen voor een kleine fontein, maar ook kun je kiezen voor een fontein in je vijver die wat groter is.
De werking
Fonteinen en waterornamenten werken altijd op water en een waterpomp. De druk die de waterpomp heeft zal ervoor zorgen dat het water omhoog geduwd wordt. Het is belangrijk om een goede voorraad water te hebben om de werking ervan zo goed mogelijk te laten verlopen. Wanneer je te weinig water gebruikt dan kan de pomp het niet goed aan en zal het effect niet naar behoren zijn. Als je een waterornament buiten hebt en deze heeft meerdere uitlopende waterzuilen dan is het handig om iedere water uitloop onafhankelijk van elkaar te kunnen regelen. Als dit niet het geval is zal de fontein op het laagste punt meer water geven dan op het hoogste punt. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want dat ziet er wel heel gek uit.
Verschillende soorten
Er zijn erg veel verschillende fonteinen en waterornamenten te verkrijgen. Zo schaf je een waterornament tuin aan voor op een klein oppervlak, dus een leuk klein hoekje waar je de leegte op wilt vullen. Ook grote waterornamenten en fonteinen voor de gigantische tuinen, maar dan zijn ze ook nog eens te verkrijgen in wel heel erg veel verschillende vormen. Wil jij nu een waterornament tuin toevoegen als echte eyecatcher kies dan vooral een plek waar deze opvalt. Je kunt er ook voor kiezen een waterornament buiten onder de overkapping te plaatsen, op deze manier heeft het eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig.
Hoe onderhoud je een waterornament of fontein?
Net als alle andere producten zul je af en toe een beetje onderhoud moeten plegen aan je waterornament of fontein. De pomp is in dit geval van cruciaal belang en je wilt natuurlijk niet dat deze dicht slipt van het alg dat zich kan voordoen in het water. Daarom kan het verstandig zijn om de pomp zo af en toe eens schoon te maken. Heb je nu een kunststoffen waterornament dan kun je deze ook af en toe eens afnemen met een doek om zo geen groene aanslag te krijgen. Bij een stenen ornament is dit iets lastiger. Je moet er wel voorzorgen dat je geen zeep in het water krijgt, want dit gaat nogal schuimen als het onder druk komt te staan. Je zou dus kunnen zeggen dat het handig is alleen met een beetje warm water te werken om andere ongemakken te voorkomen.
De keuze voor een waterornament
Soms denk je misschien waarom zou ik een waterornament kiezen, maar dat is een klein beetje persoon afhankelijk. De een wil het ter opvulling van de tuin en de ander kiest het om gewoon lekker te kunnen genieten van een prachtig beeld in de tuin. Je kunt er voor kiezen een waterornament of fontein tussen de planten te zetten, dit kan namelijk een erg mooi effect bieden. Het geluid van het lopend water kan erg rustgevend en ontspannend zijn, dus een lekker bankje in de buurt van je waterornament of fontein kan dus de ideale uitkomst zijn als jij ook zo blij wordt van het stromend water. Wist je dat het zelfs slaapverwekkend kan zijn als je het geluid van het water zachtjes hoort kletteren op het water. Eigenlijk is dit al eeuwenlang bekend, of dit ook voor jou werkt? Dat zul je gewoon eens moeten proberen. Door gebruik te maken van een waterornament in je tuin creëer je leven in de tuin, ook de vogels in de wijde wereld zijn hier dol op.
Waterornamenten worden gemaakt van veel verschillende materialen
Een prachtig waterornament kopen voor in je tuin, maar welke moet het worden. Je ziet de bomen door het bos niet meer als je kijkt naar de verschillende materialen waar deze van gemaakt zijn. Een waterornament kan gemaakt zijn van beton, graniet, brons, marmer, kunststof en van nog een aantal verschillende metaal soorten. Alleen hebben zo zijn voor- en nadelen. De waterornamenten die gemaakt zijn van gietsteen zijn duurzaam, maar kunnen wat ruwere plekken krijgen na verloop van jaren. Dit heeft te maken met de weersinvloeden. De waterornamenten die gemaakt zijn van graniet zijn erg hard en verkleuren eigenlijk nooit. Ook algen settelen zich niet zo snel op graniet. Maar een ornament van steen is zwaar, maar deze zijn niet heel erg hard en kunnen verkleuren na verloop van tijd. Daarentegen een ornament van RVS is erg duurzaam, maar vergt wel het nodige onderhoud. Bij Rvs kunnen roestplekjes ontstaan, maar deze komen alleen oppervlakkig voor. Kies je voor een bronzen waterornament dan ben jij verzekerd van een onderhoudsvrij ornament, maar deze zal ook levenslang mooi blijven. Brons kan een beetje dof uitslaan, vind je dat niet mooi dan kun je het zeer eenvoudig oppoetsen.