Facebook verwijderen?

Kun je zonder facebook en instagram? Of wil je Facebook verwijderen? Instagram verwijderen?

Veel gebruikers van Facebook en Instagram twijfelen of ze hun account willen behouden. De motivaties hiervoor zijn uiteenlopend. De één wil zijn leven vereenvoudigen en minder of geen gebruik meer maken van afleidende social media, de ander ziet problemen betreft het misbruiken van gebruikersgegevens door deze platforms. Dit laatste geldt voor de meeste in eerste instantie vooral voor Facebook. Echter realiseren velen niet dat Instagram door Facebook is overgenomen en in principe onder hetzelfde regime valt. In 2018 werd Mark Zuckerberg gehoord voor deze schendingen van privacy en misbruik van gegevens. De ophef rondom het bedrijf blijft echter aanhouden en voor velen blijft het de vraag of het van hun accounts niet de beste optie is? Wil je Facebook verwijderen? Instagram verwijderen?

Hoe kwam Facebook tot stand?

Mark Zuckerberg richtte in 2003 met een aantal vrienden de site Facemash op, wat de voorloper was van Facebook. Zuckerberg was destijds een Harvard student en Facemash was toen een soort spel waarbij de foto’s van de studenten met elkaar vergeleken konden worden. Al snel werd het erg populair maar was vooralsnog alleen toegankelijk voor Harvardstudenten. Voor de gebruikte gegevens werden studentenprofielen gehackt en daarbij werden de foto’s en enkele informatie gebruikt voor Facemash. Hierover zijn aanklachten geweest, al werden deze later weer ingetrokken. In 2004 werd daarop thefacebook.com geïntroduceerd waarbij studenten vanaf hun profiel elkaar berichtjes konden sturen en informatie konden uitwisselen betreft aantekeningen van colleges etc. Dit werd een groot succes en is toen uitgebreid naar andere universiteiten. In 2006 werd de website toegankelijk voor iedereen ouder dan 13 jaar met een e-mailadres. 

Facebook account verwijderen?
Facebook account verwijderen?

Hoe ontstond Instagram?

In 2010 werd Instagram in San Francisco gelanceerd door Mike Krieger en Kevin Systrom. Zij vonden dat er niet genoeg manieren bestonden om eenvoudig je foto’s te delen. Dit is uiteindelijk uitgewerkt tot het krachtige concept wat Instagram vandaag de dag is. In 2012 bereikte Instagram voor het eerst meer dan 100 miljoen gebruikers. Daarop lukte het Facebook om Instagram te kopen voor een bedrag van één miljard dollar. Sindsdien is Facebook de nieuwe eigenaar van Instagram. Voor Facebook is dit een goede koop geweest. Voor veel gebruikers is dit vooral na de bekendmaking van het misbruik van gebruikersgegevens door het bedrijf een zorgwekkende ontwikkeling geweest. 

Facebook verwijderen

Je Facebook account verwijderen is niet zo eenvoudig als je in eerste instantie zou denken. De knop om je account definitief te verwijderen lijkt erg goed verstopt. Je kunt de knop vinden onder: https://www.facebook.com/help/delete_account. Wanneer je daadwerkelijk je account wenst te verwijderen vul je nog eens je wachtwoord in en druk je op ok. Daarna bevestig je dat je je account wilt verwijderen en mag je de komende 30 dagen niet inloggen, vrienden toevoegen, pagina’s liken of iets dergelijks. Dit zal ertoe leiden dat je account weer geactiveerd wordt.

Facebook data bewaren

In jouw Facebook archief vind je alle foto’s, updates en posts, chatberichten en dergelijke die je de afgelopen jaren. Daarnaast is het voor Facebook ook bekend welke IP-adressen je hebt gebruikt, wanneer je actief bent geweest, op welke advertenties je geklikt hebt en wat je allemaal geliked hebt. Het is niet mogelijk om al deze informatie in één keer te wissen. Om niet al je persoonlijke belevenissen in een keer kwijt te zijn, kun je al deze gegevens downloaden. Hiervoor ga je naar de instellingen pagina op Facebook die je in de profielbalk ziet. Daarna kun je een kopie downloaden van al je Facebook gegevens.

Je Facebook account deactiveren

Als je je Facebook account helemaal gewist hebt, dan kun je deze niet meer terugkrijgen en zo ook niet je contacten en ben je voor anderen niet meer vindbaar op dit platform. Om te  kijken of je daadwerkelijk geen Facebook account meer wilt hebben, kun je deze ook eerst deactiveren. Hiervoor ga je naar Algemene accountinstellingen op de website. Daarna klik je op Account beheren en vervolgens op bewerken. Daarna klik je op de link Je account deactiveren. Hierop moet je je wachtwoord invoeren en kun je aangeven waarom je je account wenst te deactiveren. Wanneer je account gedeactiveerd is kan niemand je profiel zien, maar vrienden blijven wel jouw naam in hun vriendenlijst zien. Daarnaast blijven groepsbeheerders nog wel je naam, opmerkingen en berichten zien. Bovendien blijft je Messenger account wel actief en deze kun je dan ook nog steeds gebruiken om met vrienden te chatten. Daarbij blijft je profielfoto zichtbaar in de Messenger gesprekken en kunnen anderen naar je zoeken om je een chatbericht te sturen. 

Instagram verwijderen

Instagram is naast Facebook het meest populaire social mediaplatform waar men foto’s met anderen kunt delen. Wanneer je het platform niet meer wenst te gebruiken of je besluit je persoonlijke foto content niet meer op internet te willen delen kun je je Instagram account verwijderen of deactiveren. Voor velen heeft het willen verwijderen van Instagram de reden dat Facebook het moederbedrijf is dat vrijwel continu verwikkeld is in privacyschandalen. Om je account definitief te verwijderen log je in via je webbrowser en kies je Profiel beheren. Hierop kun je de optie Instagram account verwijderen selecteren. Wanneer je dit doet, worden al je gegevens, foto’s video’s, volgers, likes en commentaren worden volledig en permanent verwijderd. Om je account definitief te verwijderen dien je eerst aan te geven waarom je dit wilt doen, daarna kun je pas klikken op account definitief verwijderen. 

Wil je je Instagram account definitief verwijderen? Of wil je je account tijdelijk uitschakelen? Instagram verwijderen kan hier: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ Je kan kiezen of je je account tijdelijk verwijderen. Of je account definitief verwijderen. Kies het account dat je wilt verwijderen en maak je keuze. Een Instagram account kan veel aandacht en tijd vergen dat je op bepaalde momenten in je leven misschien niet hebt. Daardoor kiezen veel mensen voor Instagram verwijderen. Wil je nog niet definitief Instagram verwijderen? Dan is er de optie om niet te kiezen voor Instagram verwijderen maar je account tijdelijk uitschakelen. We hopen je zo geholpen te hebben door aan te geven waar je je Instagram verwijderen kan. Op het moment dat je je Instagram account wil verwijderen.

Je account deactiveren

Je account hoeft niet gedeactiveerd te worden om ervoor te zorgen dat niet iedereen je content kan zien. In de privacy-instellingen van Instagram heb je de mogelijkheid om mensen te blokkeren of beperkingen op te leggen. Wanneer je ervoor kiest om je account te deactiveren, worden alle foto’s, likes en commentaren verborgen, maar niet daadwerkelijk verwijderd. Indien je er dan voor kiest weer gebruik te maken en opnieuw inlogt, wordt alles weer toegankelijk en zichtbaar. Je account deactiveren kan niet via de app op je telefoon maar alleen via de website van Instagram. Wanneer je inlogt en klikt op profiel bewerken, kun je vervolgens kiezen voor Mijn account tijdelijk  uitschakelen. 

Facebook, Instagram en privacy

Toen Instagram door Facebook werd overgenomen werd door Mark Zuckerberg de belofte gedaan dat beide apps onafhankelijk van elkaar beheerd zouden worden. Dit was enige tijd ook het geval, want waar Facebook verwikkeld raakte in talloze privacy schandalen, werd Instagram steeds populairder. Echter, stapten de oprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger op omdat zij vonden dat Zuckerberg zijn plannen steeds meer opdrong. De principes betreft het privacybeleid van het platform werden door Zuckerberg niet begrepen. Ook schond Facebook de privacy voorwaarden van Apple, waarop het bedrijf de app en interne apps sloot. Volgens deskundigen heeft Facebook een vrijbrief om verder te groeien en zo meer grip te krijgen op de gebruikers. Volgens velen zal dit alleen maar leiden tot meer en nieuwe schandalen, waarbij gebruikers weinig inzicht krijgen in hoe hun gegevens behandeld worden, en naar wie ze doorgespeeld worden.

Facebook account verwijderen? Instagram verwijderen?
Facebook account verwijderen? Instagram verwijderen?

Grip op de advertentiemarkt

Met de integratie van Instagram heeft het bedrijf Facebook zijn grip op de advertentiemarkt versterkt. Met de gekoppelde data van Instagram wordt Facebook er steeds beter in om advertenties bij de juiste doelgroep te krijgen. In eerste instantie zou je denken dat dit goed nieuws is voor de adverteerders, maar gezien Facebook steeds meer een monopolistische positie vergaart, kunnen zij ook steeds hogere tarieven voor de advertenties afdwingen. Op deze ontwikkelingen is scherpe kritiek uit Europa gekomen en heeft de Duitse mededingingsautoriteit laten weten dat het niet toegestaan is om data uit de verschillende bronnen met elkaar te koppelen. Daarnaast eist de Ierse Data Protection Commissie ook een duidelijke uitleg en transparantie van het behandelen van data door Facebook. 

Motivaties voor het verwijderen van Instagram en Facebook

Facebook en Instagram zijn een leuk tijdverdrijf, maar als je er objectief naar kijkt, kost het enorm veel tijd en levert het erg weinig op. Tegenwoordig is iedereen er eigenlijk constant mee bezig en voelen velen zich tot op zekere hoogte verplicht zich ermee te engageren. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om mensen feliciteren op hun verjaardag, wanneer Facebook dit aangeeft, of een foto te liken van een goede vriend. Dag in dag uit ben je er onbewust meer mee bezig dan je denkt. Veel mensen zien dit steeds meer als een motivatie om minder met deze social media platforms bezig te zijn, of zelfs hun accounts volledig te verwijderen. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het constant checken van Facebook en Instagram een aangeleerde gewoonte is. Gezien je newsfeed steeds weer ververst wordt, blijf je constant ingaan op de prikkels die deze platformen bieden, zoals nieuwe foto’s van vrienden, grappige artikelen, verontrustende nieuwsitems, vervelende advertenties en nog veel meer. Je brein raakt als het ware gewend aan deze prikkelingen en bij iedere lege minuut voel je de aandrang om weer even de apps te openen. Velen vragen zich af of deze ‘verslaving’ hun leven nu daadwerkelijk beter maakt en of ze niet beter af zijn zonder dit tijdverdrijf. 

De voordelen van leven zonder Facebook en Instagram

Een groot voordeel is, dat je beter met je brein omgaat en je niet laat overweldigen door informatie waarmee je eigenlijk niks kan en doet. Daarmee ervaar je automatisch meer rust gezien je niet meer de behoefte zal voelen om je ervaringen op social media te delen, maar om simpelweg te genieten van de ervaring zelf. Daarnaast gaan de batterijen van je telefoon en tablet een stuk langer mee en haal je wellicht meer plezier uit face-to-face contact met mensen. Mensen die hun Facebook en Instagram verwijderen, ervaren meer rust in hun hoofd, waardoor ze effectiever hun doelen kunnen bereiken. Daarnaast voelt het als velen als een bevrijding om niet meer het gevoel te hebben alles bij te moeten houden.

Vervangingen voor handige Facebook-functies

Veel mensen willen wel graag hun account verwijderen, maar vinden veel functies te handig om daadwerkelijk door te zetten. Zo biedt Facebook bijvoorbeeld een handige chatfunctie met Messenger, een makkelijke organisatie van evenementen, een herinnering voor verjaardagen en een eenvoudige manier van inloggen met andere apps. Voor chatberichten kun je bijvoorbeeld eenvoudig overstappen naar Signal. De enige voorwaarde is dan wel dat andere vrienden dit ook gebruiken. Voor het inzien van geplande evenementen bij jou in de buurt kun je verschillende agendasites gebruiken of de lokale krant. Voor het onthouden van de verjaardagen van je vrienden, kan de oude vertrouwde verjaardagskalender nog goed dienst doen. Wanneer je het toch liever digitaal houdt, kun je ook alle verjaardagen in de agenda van je telefoon zetten. Het was wellicht handig om overal eenvoudig in te kunnen loggen met Facebook. Om alle verschillende wachtwoorden te beheren en te onthouden kun je gebruik maken van een handige passwordmanager als 1Password of Lastpass. 

Je privacy op internet behouden

Wanneer je overweegt Facebook te verwijderen door de schending van privacy en datagebruik waar het platform zich aan schuldig maakt, dien je niet alleen ook Instagram te verwijderen maar ook Whatsapp. Deze bedrijven zijn namelijk allebei eigendom van Facebook. Voor velen is Whatsapp een lastige, gezien zoveel mensen dit gebruiken, en de aangeboden alternatieven door een stuk minder vrienden gebruikt worden dan Whatsapp. Om je privacy anders te beschermen kun je ook bepaalde extensies voor je browser downloaden die je gegevens meer kunnen beschermen. Daarnaast maakt het ook een verschil welke browser je precies gebruikt. 

‘Mentale voorbereiding

Volgens verschillende psychologen is het verstandig om je social media accounts te verwijderen, gezien de verslaving bij velen een stuk groter is dan men zich doet realiseren. Volgens hen zou men zich af moeten vragen wat deze accounts mensen opleveren en wat het ze kost. Velen zouden dan ondervinden dat het enorm veel kost vergeleken met wat je er eigenlijk voor terugkrijgt. Daarnaast raden zij aan je account helemaal te verwijderen en niet te deactiveren, omdat het verslavingsgedrag er dan meestal langzaam weer insluipt. Er wordt erkend dat het onwennig aanvoelt om in het begin zonder deze accounts door het leven te gaan, gezien er veel dingen in de social media platforms zitten waardoor mensen ze dwangmatig zijn gaan gebruiken. In het begin kan het wegvallen hiervan voelen als het amputeren van je sociale leven. Het duurt dan even voordat dit uit je systeem is, maar wie daar doorheen komt, voelt meestal een enorme bevrijding.