Besparen op je douche, zo doe je dat

Besparen op je douche, zo doe je dat

Het is een feit dat een vijfde deel van het gasverbruik gehaald wordt uit het warm water dat in de keuken en badkamer gebruikt wordt. Het is heel makkelijk om op de kosten van het warme water te besparen. Dit kun je op verschillende manieren doen en daar heb je dan ook een aantal dingen bij nodig. Misschien vraag je je af hoe je dat dan het best zou kunnen doen en waarmee je dan die besparing zou kunnen bewerkstelligen?

Bespaar energie door korter te douchen

Als je ervoor kiest om korter te gaan douchen dan ben je ook al energie aan het besparen. Het grootste deel van het warme water dat je verbruikt wordt onder de douche gebruikt. Door korter onder de douche te gaan staan kun je dus geld en gas besparen, wat ook nog eens goed is voor ons klimaat.

Een gemiddelde Nederlander staan zo een negen minuten onder de warme douche. Als je die tijd terugdringt naar 5 minuten douchen, dan kun je op jaarbasis al een flinke besparing tegemoet zien. 

Het effect van het besparen op het milieu

Bij een gemiddeld huishouden is het zo dat er zo een 110 liter warm water door de douchekop stroomt dagelijks. Dit is goed voor het verbruik van 210m3 gas. Wanneer iedere Nederlander de douche tijd terug zou dringen naar 5 minuten in plaats van de 9 minuten, dan zouden wij in ons land op jaarbasis 120 miljoen m3 water kunnen besparen.

Als je het over het verbruik van gas hebt dan is het een besparing van 450 miljoen m3 gas. Door deze besparing kan een gemiddeld huishouden wel anderhalf jaar lang koken van het gas dat je uitgespaard hebt. 

Besparen met een douche timer

Als je het lastig vindt om je aan die 5 minuten te houden, dan zou je gebruik kunnen maken van een douchetimer, ook wel een douchecoach te noemen. Deze douchetimer helpt bij minder lang douchen. Zo een timer die je helpt bij minder lang douchen kun je al voor een paar euro in huis halen. 

Neem geen bad maar een douche

Als je graag in bad zit, dan is het goed om je te beseffen dat je bij een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten ongeveer 70 liter warm water gebruikt. Wanneer je in bad gaat is dat al het dubbele. Als je je wekelijkse bad ritueel zou vervangen door een heerlijke douche bespaar je al zeker 2300 liter water in een jaar. 

Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Als je toch lekker wil douchen, minder lang wil douchen en wil besparen op het gebruik van water en energie, dan zou het een waterbesparende douchekop moeten gebruiken. Over het algemeen heeft het overgrote deel van de inwoners van Nederland er daar al een van. 

Een waterbesparende douchekop gebruikt ongeveer 20 procent minder water, terwijl je toch net zo heerlijk van je douche kunt genieten als dat je daarvoor hebt gedaan. Als je je regendouche zou inruilen voor een waterbesparende douchekop kan het besparen van water oplopen tot wel 60 procent. 

Tips bij het gebruik van een regendouche

Een regendouche is een douche die voorzien is van een extra grote douchekop of is voorzien van extra zijsproeiers. Een klein deel van de Nederlanders hebben al zo een regendouche. Het is alleen geen waterbesparende manier van douchen. 

Integendeel het is zelfs een manier van douchen die veel meer water verbruikt. Toch is het ook met een regendouche mogelijk om enigszins te besparen. Hiervoor moet je dan wel een regendouche kopen die voorzien is van een volumestroom die lager is dan 20 liter per minuut. 

Als je hier op let zal je niet meer water gaan verbruiken dan dat je zou doen bij het gebruiken van een normale douchekop zonder waterbesparing. 

Besparen met het gebruik van een thermostaatkraan

Als je je gewone kraan zou vervangen door een thermostatische kraan in de badkamer, dan kun je ervoor zorgen dat de temperatuur van je douchewater al snel op de juiste temperatuur zal komen. Dit zorgt ook al voor een besparing van zo een 1000 liter water per jaar. 

Dit zou je ook kunnen doen voor je bad en voor in de keuken. Hierdoor heb je minder lang nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen en is de besparing al heel snel en makkelijk gemaakt. Alleen het ophangen van de kraan levert je al geld op. 

Douche met een warmtewisselaar

Bij het renoveren van de badkamer zou je kunnen overwegen om in de afvoer van de douche een warmtewisselaar te laten plaatsen. Deze warmtewisselaar slaat warmte op uit het wegstromende douchewater. Hiermee wordt koud water weer opgewarmd en dan hoeft je Cv-ketel niet zo hard meer te stoken en er kan meer warm water geleverd worden per minuut. 

Een recycle douche gebruiken om te besparen

Een recycle douche, ja het bestaat. Een recycle douche is een douche die het water rond pompt. Hierbij is het dus niet zo dat het douchewater weg zal stromen, maar het water wordt opnieuw gebruikt. 

Dit zorgt voor een besparing op de kosten van water en energie. Voordat je het water weer opnieuw kunt gebruiken wordt het water als eerst opnieuw gefilterd en gereinigd. Dit wordt gedaan door middel van UV licht. 

Het is wel zo dat je dit systeem eerst moet vullen met warm water. Een recycle douche kan een hele flinke besparing teweeg brengen op de kosten van energie en water. Je hebt alleen een beetje stroom nodig om het systeem zijn werk te laten doen. 

Maar die hoeveelheid stroom is niets als je het vergelijkt met de besparing die je aan het doen bent. Met een recycle douche heb je geen waterbesparende douchekop nodig. Je zal hierdoor nauwelijks meer water gaan besparen omdat je het douchewater hergebruikt. 

Vooral wanneer je een groot gezin hebt, of je hebt mensen in je gezin die er van houden lekker lang te douchen is een recycle douche de beste oplossing. Voor mensen die al minder lang douchen zal het nauwelijks besparing opleveren.