De boodschap van René van der Gijp

De boodschap van René van der Gijp

De meesten kennen René van der Gijp als giechelende voetbalanalist, die volgens zijn collega Johan Derksen ‘de lach aan zijn kont heeft hangen’. Dat is allemaal waar, maar tussen alle (on)gein draagt Gijp een boodschap uit. Voorheen in diner speeches, tegenwoordig tussen neus en lippen door bij Veronica Inside. ‘Neem het allemaal niet zo serieus, en ga iets leuks doen met je leven’. Niet realistisch, zou je zeggen. 

Diner speeches

Gijp gaf in de periode na zijn voetbalcarrière op advies van vriend Barry Hughes zogenaamde ‘diner speeches’. Het kwam er in de praktijk op neer dat de ex-rechtervleugelaanvaller een uurtje vulde met smeuïge voetbalverhalen en tussen alle hilariteit nadrukkelijk door liet schemeren dat het leven te mooi is om in een kantoorgebouw door te brengen. Vertegenwoordigers, bankiers, verzekeraars en marketeers die de goedkoopste sim only aan de man moeten brengen, Gijp zette zalen vol werknemers aan tot dagdromen. 

Makkelijk praten

Enerzijds is dat makkelijk met zo’n bankrekening, zegt ook vriend en biograaf Michel van Egmond in de aflevering van Brandpunt Profiel over Gijp: “Dan zitten er 500 mensen in de zaal en de boodschap die hij heeft is eigenlijk: ‘wat zitten jullie hier in godsnaam te doen in zo’n lelijk kantoorpand, donder op en ga iets doen met je leven’. Maar het is natuurlijk een hele luxe positie om zoiets te zeggen”. Derksen zegt iets soortgelijks: “Voor 90 procent van de werknemers van zo’n bedrijf geldt dat niet: die hebben een hypotheek, een alimentatie, studerende kinderen…” 

Simpel leven

De klandizie van Gijp varieerde van middelgrote ondernemingen tot de top van het bedrijfsleven. Hij werd er voor pittige bedragen uitgenodigd en kwam aanzetten met: doe niets waar je geen zin in hebt en neem het allemaal niet zo serieus. “Maar kennelijk hebben mensen daar behoefte aan”, merkt Van Egmond heel scherp op. De stap nemen om ‘iets leuks te gaan doen’ is een drastische, al fantaseren veel werknemers erover. Bijna niemand is met een eindproduct bezig, het leeuwendeel van de werkende bevolking vormt een kleine schakel in een onoverzichtelijk geheel. Vechten tegen deadlines, targets halen, presentaties voorbereiden, waarvoor doen we het allemaal, behalve ons salaris? Een retorische vraag. 

Socia(a)l

Ook het sociale leven levert soms meer druk dan ontspanning op. En dan zijn we nog massaal verknocht aan social media, iets waar Gijp, niet geheel verrassend, totaal geen behoefte aan heeft. Natuurlijk is zijn filosofietje een flinterdunne, maar in een wereld waar stress een veel te grote rol speelt en ‘simpel leven’ en ‘het roer om’ termen zijn die steeds vaker klinken, is zijn boodschap – miljoenen op de bank of niet – er op zijn minst een om over na te denken.