Voorkom legionella besmetting

Voorkom legionella besmetting

De zomer staat voor de deur. Het warme weer is in aantocht. Heerlijk, het is weer tijd om te kunnen genieten. Maar toch moet je ook opletten. Zeker als de temperaturen lekker hoog gaan worden. Met het warme weer heb je zo een legionella besmetting te pakken. Dit is natuurlijk iets dat je ten allen tijde wil voorkomen. Maar hoe zou je kunnen voorkomen dat je een legionellabesmetting op loopt? 

Wat is legionella

Legionella is een soort bacterie. Deze bacterie verspreidt zich vaak door het water. Je kunt ernstig ziek worden als je besmet waternevel inademt. Soms krijg je legionella griep. Maar het kan ook voorkomen dat je de veteranenziekte krijgt. Dit is een gevaarlijke ziekte die de dood als gevolg kan hebben. 

De legionellabacterie leeft het liefst in stilstaand water. Dit water zal dan een temperatuur moeten hebben ergens tussen de 20 en 55 graden Celsius. In die omstandigheden is het voor de legionellabacterie heerlijk om zich in te kunnen vermenigvuldigen.

De hoeveelheden waarin de bacterie zich kan vermenigvuldigen kunnen risicovol zijn. Als water langdurig stil blijft staan kan dat dus gevaarlijk zijn. Helemaal als het mooi weer is en het is lekker warm. Dan krijgt het water de kans om op te warmen. 

Kan legionella voorkomen worden? 

Als je legionella wil voorkoken, dan zul je hier zelf maatregelen tegen moeten nemen. Hierbij moet je wel een aantal dingen in de gaten houden. En je zou extra aandacht moeten besteden aan de risico’s op legionella. Helemaal als je weer dat er stilstaand water is. 

Laat stilstaand water niet te lang staan

Als het mooi weer is, dan zijn badjes en emmers ideaal om verkoeling te zoeken. Het is dan heerlijk om even een emmer water over je hoofd heen te gooien of lekker in het badje te gaan zitten. Het water in de emmer zal snel opwarmen door de warmte van de zon. 

Hierdoor is het een perfecte plaats voor de bacterie om te gaan nestelen en vermenigvuldigen. Laat emmers en zwembaden dan niet te lang staan. Op die manier hou je het risico op besmetting van het water zo klein mogelijk

Zwembaden en legionella

In een zwembad komen talloze bacteriën voor. De bacteriën hechten zich over het algemeen op de wanden en de vloeren van een zwembad. Zo zullen ze uiteindelijk een slijmerig laagje gaan vormen. Dit wordt ook wel een biofilm genoemd. 

Als dat gebeurt, dan is dat heel erg vervelend. De biofilm aan de binnenkant van het zwembad kan serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit hoeft niet zo te zijn als het water de juiste hoeveelheid aan chloor bevat. En als het water rondgepompt wordt

Het is erg belangrijk om een legionella besmetting in je zwembad te voorkomen. Naast het hebben van de juiste hoeveelheid chloor kun je nog meer dingen doen. Je zou de pomp regelmatig schoon moeten maken. 

Bij het schoonmaken vervang je dan meteen de filters als de pomp op filters draait. Het is belangrijk om een pomp te hebben als je een zwembad in je tuin hebt staan. Heb je die niet, dan zul je toch regelmatig het zwembad helemaal schoon moeten maken. En vers water in het zwembad moeten doen. 

Je kunt ook speciale poeders kopen. Deze zakjes bevatten veel zouten. Deze zouten kunnen de bio film laag afweken. En ze voorkomen dat er een nieuwe biofilm kan ontstaan. Ook de pH-waarde zal er door gestabiliseerd worden. Ook de chloor behoefte zal hierdoor afnemen. 

Wanneer je het zwembad helemaal schoon moet maken is het verstandig schoonmaakmiddelen speciaal voor het zwembad te gebruiken. Hierbij kun je denken aan ontsmettings- en reinigingsmiddelen voor het zwembad. 

Laat de buitendouche doorlopen

Als je in het bezit bent van een buitendouche, zul je deze door moeten laten lopen. Dit moet je doen voordat je er zelf lekker onder gaat staan. Als het warm weer is, dan doe je er verstandig aan om de buitendouche eerst 3 minuten door te laten lopen. 

Als je de buitendouche ook in andere jaargetijden gebruikt is het goed om een aantal dingen te weten. Legionella komt niet alleen in de zomer voor. Ook in andere jaargetijden kan legionella voorkomen. 

Als het water stilstaat in een slang of leiding met een temperatuur tussen de 20 en 55 graden kan het al mis zijn. Let er dus goed op dat je ook in andere jaargetijden voor gebruik de buitendouche door laat lopen. 

Na de vakantie de kranen door laten spoelen

Heb je een heerlijke vakantie gehad? En je bent net thuis gekomen. Zorg er dan voor dat je alle kranen in het huis even aanzet en door laat lopen. Zorg ervoor dat er geen nevel ontstaat bij het doorspoelen van de kranen

Wees er op bedacht dat je bij het doorspoelen ook de douchekop meeneemt. Zet de kraan aan en loop weg uit de badkamer. Zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met de nevel de eerste drie minuten. 

Bewaar de tuinslang droog en koel

Ook een tuinslang kan een heerlijke broedplaats zijn voor legionella. Helemaal als er een laagje water in zit. Wil je lekker de planten sproeien in de tuin? Of wil je je auto gaan wassen? Heb je de tuinslang al even niet meer gebruikt? Laat de tuinslang dan even doorspoelen met heet water. 

Als je de tuinslang opbergt is het belangrijk dat je al het water uit de lang laat lopen. Berg de tuinslang op een droge en koele plek op. Hiermee verklein je de kans op een legionella bacterie in je tuinslang. 

Voorkom legionella door stroming in te schakelen

Het is beter om legionella te voorkomen dan dat je het moet genezen. Een van de meest effectieve manieren van preventie is stroming. Het is dan ook belangrijk dat je in een zwembad of een vijver een pomp hebt zitten die het water rond pompt. 

Zorg er wel voor dat de capaciteit van de pomp groot genoeg is voor het aantal liters water dat in de vijver of zwembad zit. Op die manier voorkom je legionella.