Emigreren? Hou deze vijf ijzeren wetten in je achterhoofd

Emigreren? Hou deze vijf ijzeren wetten in je achterhoofd

Ook in de coronajaren 2020 en 2021 emigreerden een slordige 150.000 mensen uit Nederland. De drukte en stress, de regeltjes, het klimaat, de woonkosten en de mentaliteit zijn veelgenoemde beweegredenen. Misschien fantaseer jij er ook over. Welke ijzeren wetten (of vuistregels) moet je in je achterhoofd houden?

Omarm de lokale bureaucratie

Op een dag zet je je handtekening onder een koopcontract en begint het administratieve circus. In het land van bestemming zijn regeltjes er net zo goed, linksom of rechtsom. Ook daar is het zaak een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Verzekeringen worden niet opeens onbelangrijk bij het oversteken van de grens. Daarnaast is het verstandig je in de regelgeving te verdiepen om gebruik te kunnen maken van (fiscale) voordelen. Omarm de lokale bureaucratie in plaats van je eraan te ergeren. 

Leer lang van tevoren de taal

Om bijvoorbeeld die opstalverzekering af te kunnen sluiten, heb je soms weinig aan je (steenkolen-) Engels. Ik Vertrek, Het Roer Om, we zien aan de lopende band hoe dingen mislukken omdat men de taal amper machtig is. Leer deze grotendeels vóórdat je emigreert, niet alleen om zaken voor elkaar te krijgen, maar ook om veel ergernis te voorkomen en een netwerk op te bouwen. 

Maak regelmatig contact met de locals

Dat brengt ons bij de locals, die goud waard zijn. In Nederland heb je voor allerlei klusjes ‘een mannetje’, in pakweg Spanje is dat niet anders. Daarvoor dient een netwerk opgebouwd te worden en dat doe je door regelmatig koffie te drinken in het buurtcafé. De ene stamgast kent wel een loodgieter, een andere weet welke monteur internet bij je aansluit en een derde beantwoordt je vragen over de plaatselijke mores. Goede vrienden, kennissen en buren zijn essentieel!

Bedenk wat je gaat doen

Het is mooi dat je het roer omgooit volgens deze filosofie, maar een bron van inkomsten is hoe dan ook nodig, tenzij je hier met de maandknaller van de Postcodeloterij arriveert. Bedenk hoe je geld kunt verdienen (een B&B is vaak niet afdoende) en vraag je ook af hoe je de wintermaanden invult. 

Alles gaat anders dan je denkt

Had je zo veel met stress te kampen in Nederland omdat je graag de controle hebt, dan wordt het zaak die neiging snel af te leren. Totale controle is overal ter wereld een illusie en alles gaat anders dan je denkt. Nederlanders zijn razend bedreven in het maken van plannen en uitstippelen van routes, maar die kunnen bij een emigratie dus vroeg of laat de prullenbak in omdat je het land simpelweg nog niet als inwoner kent.