Met stip op 1: de Volkswagen Golf

Jaren 80-auto’s die je nog steeds tegenkomt: een overzicht

Veel van ons herinneren zich de jaren 80 als het decennium van atoomdreiging, Toppop, economische crisis en schoudervullingen. Kijken we naar het straatbeeld op VHS-video’s uit die periode, dan valt ook op dat de auto’s smaller en kleiner waren. Welke modellen kom je nog steeds tegen? En wat voor beeld hadden we van de bestuurders?

De oer-Mini

Of de oer-Mini onverwoestbaar is? Daar lijkt het in ieder geval op bij sommige exemplaren. Het is even slikken als je je erin moet wurmen, laat staan als je er een aanschaft en je deze auto verzekeren wilt. Maar in de top 10 die Autoweek in 2021 publiceerde, prijkt het karretje trots op de 10e plek. Geen gekke prestatie voor een wagen die intussen een echte oldtimer is en bescheiden afsteekt tegen modellen als de Clubman, met de door velen verfoeide zijwaarts openslaande achterkleppen. 

De gepimpte Opel Kadett: meer 80’s wordt het niet

Hij was betaalbaar maar oersterk en werd mede daarom vaak geassocieerd met opgeschoten jongeren, zoals dat toen heette. Dit waren niet zelden jeugdige bestuurders met een omgekeerd honkbalpetje op, die hun tweedehands Opel Kadett pimpten met spoilers (ook onder de voorbumper) en een setje pluchen dobbelstenen aan de achteruitkijkspiegel. Tegenwoordig hebben we andere gadgets, toen was een min of meer digitale snelheidsmeter de bom. De mythe onder vriendengroepen was dat je er pas echt bij hoorde als je een keer met je Kadett over de kop was geslagen. Op de lijst van Autoweek staat dit model op de zesde plek, boven bijvoorbeeld de Porsche 911. Wist je dat onze politie in die tijd in Porsche 911-cabrio’s rondreed?

Met stip op 1: de Volkswagen Golf

Uit hetzelfde blik gesneden was de nummer 1 op de ranglijst, de Volkswagen Golf: bedoeld als gezinswagen, maar in de praktijk een scheurijzer. De band Heideroosjes maakte in de jaren ’90 een liedje over ‘Sjonnie & Anita, samen op de Citta’. Een Citta Gilera was een brommer waarop je geen helm hoefde te dragen. Als ze het nummer tien jaar eerder hadden geschreven was dit ongetwijfeld een Volkswagen Golf geweest, of een Opel Kadett. 

Schitterend door afwezigheid: cult-wagen Opel Manta

Op de lijst schittert het derde racemonster dat we met de 80’s associëren door afwezigheid: de Opel Manta. Er ontstond een hele cultus rond deze auto, die ook aan beeldvorming onderhevig was. Een andere auto (ook helaas niet in de top 10) waar de spot mee gedreven werd, was de Lada. Maar deze Manta-mop (in het Duits: Mantawitze) haalde zelfs de Wikipediapagina: “Wat blijft er over als een Opel Manta verbrandt? Een gouden kettinkje en een huilende kapster.”