Pers

Persbericht

Sterrenrestaurants kiezen voor kraanwater

Vandaag zijn de jaarlijkse Michelinsterren uitgedeeld. 98 procent van alle Nederlandse sterrenrestaurants schenken kraanwater in hun restaurant, gratis of tegen een vergoeding. Zij herkennen en erkennen kraanwater als een lekker, duurzaam, lokaal en kwalitatief hoogwaardig product voor hun klanten. Zij lopen daarmee voor op veel andere horecaondernemers die kraanwater nog steeds niet aanbieden. Dit blijkt uit een inventarisatie van drinkwaterbedrijf Vitens.

Vooruitlopend op de uitreiking van de Michelinsterren deed Vitens een inventarisatie onder alle Nederlandse sterrenrestaurants naar het gebruik van kraanwater. De sterrenrestaurants geven aan graag kraanwater te schenken, omdat het een teken van gastvrijheid is, bij een goede service hoort en bovenal omdat het Nederlandse kraanwater van uitstekende kwaliteit is. Zij bieden dit aan als service of vragen er een kleine vergoeding voor.

Kraanwater

Ingrid van Eeghem van restaurant de Karpendonkse Hoeve, één ster, in Eindhoven: “Het drinkwater in Nederland is schoon, veilig, duurzaam en heerlijk. Daarom staat het vanzelfsprekend bij ons op de kaart. In het buitenland is het heel gewoon dat er kraanwater op tafel staat. Ook in Nederland zou kraanwater in restaurants overal aangeboden moeten worden.”

Kraanwater in horeca

Vitens is blij met de voorbeeldrol van de sterrenrestaurants bij het schenken van kraanwater. Tegelijkertijd zijn er nog veel horecaondernemers die geen kraanwater schenken. Eerder onderzoek van Vitens toont aan dat consumenten het belangrijk vinden dat kraanwater beschikbaar is als alternatief voor voorverpakt water, ook als ze uit eten gaan. Dat hoeft niet gratis: het merendeel is bereid om voor kraanwater te betalen. Vitens neemt deel aan de Horecava in januari 2016 om horecaondernemers te laten zien hoe ze de kansen die kraanwater biedt kunnen benutten.

Kraanwater graag

Het Nederlandse kraanwater staat bekend als het beste ter wereld. Vitens vindt daarom dat het thuishoort in het horeca-aanbod, al dan niet tegen betaling. Het drinkwaterbedrijf is samen met een aantal andere waterbedrijven en maatschappelijke partners een petitie gestart om de beschikbaarheid van kraanwater in de horeca en op festivals te vergroten. De petitie ‘Overal Kraanwater graag’ is inmiddels door tienduizenden mensen ondertekend en wordt op 11 januari tijdens de Horecava aangeboden aan de Nederlandse horeca. Ondertekenen kan tot die tijd nog op

www.overalkraanwatergraag.nl

Contact

Meer informatie vindt u op www.vitens.nl/horeca. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Judith Zuijderhoudt, woordvoerder van Vitens, te bereiken via Judith.Zuijderhoudt@Vitens.nl of 06 1256 1048

Over Vitens

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,5 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met 1.400 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 49.000 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden. De waterprijs per liter is €0,0013.

Q&A

Nederland staat bekend als het land met het beste kraanwater ter wereld. Het is van hoge kwaliteit, duurzaam, lekker en gezond en daar mogen we trots op zijn!

Daarom is een kraanwatercoalitie bestaande uit onder andere drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, Dunea en PWN een landelijke petitie gestart om kraanwater voor eens en voor altijd beschikbaar te krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals. Het is tenslotte een eerste levensbehoefte, en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.

De petitie Overal Kraanwater graag hoort bij de meerjarige bewustwordingscampagne ‘Kraanwater graag’ waarmee de drinkwaterbedrijven iedereen bewust willen maken van de waarde van ons kraanwater. Ook tekenen? Klik hier.

Is een petitie het beste middel om kraanwater beschikbaar te maken?

Wij vinden van wel. Uit onderzoek blijkt ook dat driekwart van de Nederlanders denkt dat het in ons land wettelijk bepaald is dat zij recht hebben op kraanwater. Dit is echter nog niet het geval. 57% van de Nederlanders vindt dan ook dat dit wel zo zou moeten zijn, daar geven wij nu gehoor aan.

Maar waarom is een dergelijke campagne zoals ‘Kraanwater Graag’, en een petitie nodig?

In veel landen om ons heen is het heel normaal om kraanwater op tafel te zetten, in de horeca of thuis, maar hier is dat wel anders. Ondanks dat ons kraanwater tot het beste van de wereld behoort, staat het niet standaard op tafel, al zouden (81%) veel Nederlanders dat graag anders zien. Daarom moeten we er zelf ervoor zorgen dat kraanwater normaal wordt. Teken de petitie.

Wie steunen de petitie?

Drinkwaterbedrijf PWN, Brabant Water, Dunea, Urgenda, Nudge, KRNWTR en de stichting Natuur en Milieu hebben zich inmiddels bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt daarnaast ook gesteund door JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en het Voedingscentrum.

Is er een probleem daarmee dan?

Ja. Uit onderzoek van TNS Nipo blijk dat meer dan de helft van de mensen zich schaamt om om kraanwater te vragen in restaurants. 6 op de 10 jongeren zegt dat het moeilijk of onmogelijk is om op festivals aan kraanwater te komen, terwijl ze daar soms in de hitte de hele dag staan te dansen. Je wil toch dat deze jongeren gewoon aan kraanwater kunnen komen, zonder dat ze een paar euro voor een halve liter hoeven te betalen?

Moet kraanwater dan gratis zijn?

Nee dat hoeft niet. Het is natuurlijk aan de horecaondernemer of festival zelf om iets in rekening te brengen voor de service of het koelen van het water bijvoorbeeld. Maar waar het ons om gaat is dat we een cultuurverandering nodig hebben in Nederland. In de landen om ons hen is het volkomen normaal dat er standaard kraanwater geserveerd wordt. Hier is dat niet zo, terwijl de kwaliteit zo goed is. Wij vinden dat Kraanwater er gewoon moet zijn.

Waarom delen jullie kraanwater uit op de bevrijdingsfestivals?

Ons Nederlandse kraanwater is van topkwaliteit, en het is ook nog eens lekker, gezond en goed voor het milieu. Daarom zorgen we samen met het bevrijdingsfestivals dat je het hier de hele dag kunt drinken.

Wat is er duurzaam aan kraanwater?

Kraanwater wordt vaak in de buurt gewonnen en gezuiverd.
Kraanwater hoeft niet te worden voorverpakt en met vrachtwagens te worden vervoerd.
Het drinken van kraanwater levert geen plastic afval op.
Kraanwater is 400x minder belastend voor het milieu dan voorverpakt water

Wat is er gezond aan kraanwater?

Door genoeg kraanwater te drinken houd je de vochtbalans in je lichaam op peil. Kraanwater bevat mineralen zoals calcium, en bevat 0 calorieën. Het is daarmee de beste dorstlesser.

Waarom moet ik betalen om kraanwater te tappen?

De bevrijdingsfestivals en wij vinden het dat het gewoon moet worden om kraanwater te kunnen drinken op festivals. Hiervoor moeten wel de nodige voorzieningen worden aangelegd. Daarom vragen we een kleine vergoeding zodat je de hele dag lekker kraanwater kunt tappen.

En misschien wel de beste reden: kraanwater is een kwaliteitsproduct en kwaliteit mag best iets kosten.

Wat gebeurt er met de opbrengsten van de flesjes?

Dat is bedoeld om de kosten van het flesje te dekken, en gaat verder naar de organisatie van de bevrijdingsfestivals. Die gebruiken dit om hun festivals, rond het vieren van de vrijheid, te versterken en verduurzamen.

Hoe zorgen jullie er nog meer voor dat er vaker kraanwater te krijgen is?

We proberen via samenwerkingen, zoals met de bevrijdingsfestivals, te zorgen voor een betere beschikbaarheid van kraanwater op evenementen. We plaatsen Join the Pipe watertappunten in samenwerking met gemeenten zodat je ook buitenshuis kraanwater kunt tappen.

Daarnaast starten wij een petitie om ervoor te zorgen dat het normaal wordt om kraanwater te krijgen, zowel op festivals als in de horeca. Onze wens is dat kraanwater beter beschikbaar wordt voor iedereen, het is tenslotte een eerste levensbehoefte.

Partners van Overal kraanwater graag